Meny

Hamas planlegger offentlige henrettelser

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas-bevegelsen, som kontrollerer den palestinske Gazastripen, sier den planlegger å gjennomføre en rekke offentlige henrettelser.

Gruppen fastholder at dødsdommene mot 13 menn som er dømt for drap, vil bli fullbyrdet, til tross for at palestinernes president Mahmoud Abbas nekter å undertegne dommene. Tidligere har henrettelser kun blitt gjennomført etter at Abbas har gitt sitt samtykke.

Hamas-politikere sier onsdag at de har godkjent planene om å gjennomføre henrettelsene, planer Abbas-regjeringen mener er ulovlige. FN ber Hamas avstå fra å gjennomføre henrettelsene. Verdensorganisasjonens spesialutsending til Midtøsten, Nikolaj Mladenov, sier til FNs sikkerhetsråd at i henhold til folkeretten kan dødsstraff bare idømmes for de mest alvorlige forbrytelser og etter prosesser som «holder seg strengt til kravene for rettferdig rettergang».

Les også:  Fire dømt til døden for å spionere for Israel

– Jeg tviler sterkt på om dødsstraffsaker i Gaza oppfyller disse kravene, sier Mladenov.

En talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter advarer og understreker at offentlige henrettelser er et brudd på internasjonale menneskerettighetslover.

Under Israels militæroffensiv mot Gazastripen i 2013, henrettet Hamas 23 menn som ble anklaget for å være spioner for Israel. Siden Hamas tok kontroll over Gazastripen i 2007 har gruppen også henrettet 19 andre som var dømt til døden for drap, eller for å ha samarbeidet med Israel.

Les også:   Hamas-aktivist skal ha stått bak bussbombe

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus