Advokatbevillinger på Riksadvokatens radar

<p>Riksadvokaten kan komme til å revurdere ordningen som muliggjør at advokater som dømmes for alvorlig økonomisk kriminalitet får beholde sin bevilling. Her assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)</p>
Riksadvokaten kan komme til å revurdere ordningen som muliggjør at advokater som dømmes for alvorlig økonomisk kriminalitet får beholde sin bevilling. Her assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Riksadvokaten kan komme til å revurdere ordningen som har muliggjort at advokater som dømmes for alvorlig økonomisk kriminalitet får tilbake sin bevilling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten endret ordningen i 2008 for å få en mer enhetlig praksis, opplyser assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther i en epost til Dagens Næringsliv.

Frem til da var det påtalemyndigheten i selve straffesaken som nedla påstand om rettighetstap i form av å inndra advokaters bevilling. Som følge av ulik praksis i domstolen og politidistriktene for tap av bevilling besluttet Riksadvokaten å overlate denne vurderingen til Advokatbevillingsnemnden.

Les også: Advarer mot oppblåste timelister i advokatbransjen

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea stiller spørsmål ved omleggingen og viser til avisens artikler om at det har utviklet seg en praksis de siste årene at straffedømte advokater gjør comeback to til tre år etter at bevillingen er suspendert eller inndratt.

– Det som nå er kommet frem viser at det kan være grunn til å se på om dagens ordning er hensiktsmessig og tilstrekkelig streng. En slik vurdering kan etter vårt syn skje best i oppfølgingen av Advokatlovutvalgets utredning som nå er til behandling i Justis- og beredskapsdepartementet, skriver Sæther.

Advokatforeningen er enig med Schea i at det er grunn til å endre reglene for tildeling og inndragning av advokatbevilling.

Les også: Strid om ny advokatlov

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus