Afghanske Taliban har utpekt ny ytterliggående leder

Videobilder som skal vise stedet der Taliban-leder Mansour ble drept i et droneangrep. Foto: Reuters TV / NTB scanpix
Videobilder som skal vise stedet der Taliban-leder Mansour ble drept i et droneangrep. Foto: Reuters TV / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er neppe duket for fredssamtaler med det første med mulla Haibatullah Akhundzada som ny Taliban-leder i Afghanistan, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Haibatullah Akhundzada

* Islamsk rettslærd som onsdag ble utpekt som ny leder for Taliban i Afghanistan.

* Regnet som en nær alliert av forgjengeren Akhtar Mansour, og var en av hans to nestledere.

* Under Talibans styre i Afghanistan fra 1996 til 2001 var han en ledende religiøs dommer. Ble utpekt som organisasjonens øverste rettslærde etter at talibanstyret var styrtet.

* I motsetning til forgjengerne mulla Omar og mulla Akhtar Mansour har han ikke vært regnet som noen militær leder. Under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan 1979-1989 levde han i eksil i Pakistan.

* I likhet med begge sine forgjengere er han pasjtun fra Kandahar-provinsen sør i Afghanistan.

* Han regnes ikke som tilhenger av fredsforhandlinger med regjeringen i Kabul.

Taliban i Afghanistan

* Etablert av eksilafghanere i Pakistan under borgerkrigen i Afghanistan på 1990-tallet og tok fra 1996 makten i landet.

* Støttes hovedsakelig av den største etniske gruppen, pasjtunerne.

* Drevet fra makten i Afghanistan i den amerikanskledede invasjonen i 2001.

* Siden 2006 har Taliban styrket sin stilling.

* Talibans leder siden grunnleggelsen, mulla Mohammad Omar døde i 2013, men hans død ble holdt hemmelig fram til juli i fjor. Da ble mulla Akhtar Mohammad Mansour, som i praksis hadde ledet organisasjonen siden Omars død, formelt utnevnt til leder.

* Mansour ble beskrevet som en pragmatiker, men han nektet gjentatte ganger å gå i fredssamtaler med den afghanske regjeringen.

* 21. mai ble Mansour drept i Pakistan da kjøretøyet hans ble truffet av en amerikansk drone. Amerikanerne forsvarte drapet med at han utgjorde en trussel mot amerikanske soldater, afghanske sivile og fredsprosessen.

* Onsdag 25. mai bekreftet Taliban Mansours død, og utpekte mulla Haibatullah Akhundzada til ny leder.


(Kilder: AFP) (©NTB)

Akhundaza blir ansett som en samlende skikkelse i den stadig mer fragmenterte Taliban-bevegelsen, men hvorvidt han vil støtte fredsforhandlinger med regjeringen i Kabul, er høyst usikkert. Taliban-eksperten Rahimullah Yousafzai tror det er lite sannsynlig.

– Status quo forblir uendret. Jeg ser ingen endring fra Mansours politikk. Det er lite trolig at han vil forhandle med den afghanske regjeringen, sier Yousafzai til nyhetsbyrået AFP.

Andre observatører peker på at Akhundzada fremstår mer som en religiøs leder enn en militær kommandant.

– Selv om han skulle være for fredssamtaler, er det lite trolig at han vil delta uten at alle medlemmene av Talibans øverste råd er enige i det, sier analytikeren Amir Rana.

Akhundzada har fram til nå vært en av Talibans to nestledere. Han ble valgt til leder på et møte i Talibans øverste råd sørvest i Pakistan. Nyheten ble kjent via en kunngjøring som Taliban sendte til en rekke medier onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Taliban bekrefter at lederen er drept

Var innstilt på å forhandle

Ifølge afghansk Taliban er dette organisasjonens nye leder, Mullah Haibatullah Akhundzada. Foto: Str / Afp
Ifølge afghansk Taliban er dette organisasjonens nye leder, Mullah Haibatullah Akhundzada. Foto: Str / Afp

I den samme meldingen bekrefter Taliban for første gang at bevegelsens forrige leder, mulla Akhtar Mansour, ble drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan lørdag. Det skal være første gang en Taliban-leder blir drept på denne måten på pakistansk territorium.

Både amerikanske og afghanske myndigheter mener at Mansour med sin uforsonlige holdning hindret en fredsprosess mellom Taliban og regjeringen i Kabul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre framholder at Mansour var innstilt på å forhandle, men at han først måtte befeste sin posisjon innad i Taliban-bevegelsen.

Mansour overtok offisielt ledelsen i Taliban i fjor sommer etter at det ble kjent at den forrige lederen, mulla Omar, var død. Før dette hadde han ledet bevegelsen i to år i Omars navn. Avsløringen om hemmeligholdet førte til mistillit innad i bevegelsen, og flere viktige ledere brøt ut av Taliban og etablerte egne fraksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mansours død er dårlig nytt for afghansk fredsprosess

Ytterliggående

Akhundzada blir beskrevet som en ytterliggående skriftlærd islamist som er kjent for å forsvare Talibans religiøse standpunkter og krigen mot den afghanske regjeringen.

Før valget av Akhundzada ble kjent, uttalte en ikke navngitt kilde at to av de antatt fremste kandidatene – Sirajuddin Haqqani og mulla Yakoub – ikke ønsket å ta over ledervervet. Sistnevnte er sønn av mulla Omar, Talibans grunnlegger og tidligere leder. Disse to er nå utpekt til Talibans nestledere, ifølge kunngjøringen fra Taliban.

I uttalelsen oppfordres alle muslimer om å holde en tre dager lang sørgeperiode for Mansour. Det oppfordres også til enhet og lydighet overfor den nye lederen.

Ifølge Taliban-eksperten Rahimullah Yousafzai ville Yakoub ha vært en samlende figur for Taliban-bevegelsen fordi han er sønn av mulla Omar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haqqani, som var den drepte lederens stedfortreder og operativ leder for det såkalte Haqqani-nettverket, viser til personlige årsaker når han takket nei til å bli ny leder, ifølge kildene.

Taliban hadde makten i Afghanistan før det fundamentalistiske islamistiske regimet ble styrtet med amerikansk militærhjelp i 2001. Det har siden kjempet mot landets USA-støttede regjering.

Les også: Pentagon: – Overhengende trussel fra Mansour