Staten vil be om dødsstraff for kirkeskyter i USA

Justisminister Loretta Lynch. Foto: Joshua Roberts (Reuters / NTB scanpix)
Justisminister Loretta Lynch. Foto: Joshua Roberts (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den føderale påtalemyndigheten vil be om dødsstraff for mannen som skjøt og drepte ni personer i en kirke i Charleston i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

22 år gamle Dylann Roof er tiltalt både på føderalt nivå og i delstaten South Carolina for massakren i en svart metodistkirke. Roof, som er hvit, hadde gitt uttrykk for rasehat før han drepte ni svarte kirkegjengere da menigheten var samlet til bønn. Han erkjenner ikke straffskyld for den føderale siktelsen for hatkriminalitet.

– Etter en nøye og omfattende vurdering av alle relevante fakta og juridiske betraktninger, har jeg besluttet at justisdepartementet vil be om dødsstraff. Den påståtte forbrytelsens natur og skadene den medførte har ført frem til denne avgjørelsen, opplyser justisminister Loretta Lynch tirsdag.

Det er allerede klart at også delstaten South Carolina vil be om dødsstraff for drapstiltalen mot Roof. Brorparten av dødsdommer i USA avsies på delstatsnivå, og det er også på det nivå de fleste volds- og drapssaker føres for retten. Delstaten har berammet sak mot Roof i januar, men det er ikke satt noen dato for den føderale saken ennå.

Siden årtusenskiftet er tre personer henrettet i USA etter å ha blitt dømt til døden i en føderal rettssak. Den mest kjente av disse var Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh.