Meny

Ekslærer dømt til forvaring for overgrep

Forsvarer Per Espen Eid (t.v.) og aktor statsadvokat Jo Christian Jordet da overgrepssaken mot ekslæreren startet i Gjøvik tingrett i januar. Mannen ble torsdag dømt til forvaring i tolv år med åtte års minstetid. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjøvik tingrett har dømt en overgrepstiltalt tidligere lærer til forvaring i tolv år og forbyr ham å jobbe som lærer eller delta i barne- og ungdomsaktiviteter på ubestemt tid.

Mannen ble frikjent på to punkter, men dømt på de øvrige 223 punktene i tiltalen. I alt var det 108 fornærmede – de aller fleste av dem jenter fra 9 til 15 år. De aller fleste av forholdene er overgrep begått gjennom nettbaserte snakkekanaler, der mannen har fått jenter ned i niårsalderen til å begå til dels grove seksuelle handlinger.

Foruten dommen må 50-åringen betale 102 av ofrene oppreisningserstatning i størrelsen 15.000 og opp til 250.000 kroner.

Nedverdigende

I tillegg til overgrep gjennom snakkekanaler har mannen begått fysiske overgrep mot tre jenter i tenårene.

– Tiltalte har utsatt et stort antall barn for nedverdigende seksuelle opplevelser. Mange av de berørte er påført betydelige psykiske skader som har hemmet deres livskvalitet i stor grad, går det frem av dommen fra Gjøvik tingrett.

Saken er trolig en av de mest omfattende overgrepstiltalene som er behandlet i en norsk domstol.

– Antallet fornærmede er uvanlig høyt og er i seg selv et klart skjerpende moment. De fornærmedes lave alder har også betydning for straffeutmålingen, skriver Gjøvik tingrett.

– Hensynsløs

Domstolen skriver at ekslæreren har gått svært utspekulert frem, ved å bruke mange forskjellige profiler på chattegruppene hvor han møtte barna. Han utga seg for å være både gutt og jente og samtalene startet med temaer som barn er opptatt av, før han vred samtalen over til temaer med grovt seksualisert innhold.

– Etter at tillit var etablert, utnyttet tiltalte barna på en manipulerende, hensynsløs og fullstendig grenseløs måte uten å bli oppdaget. Shatteloggene viser at tiltalte til tider har hatt en intens og pågående atferd, skriver dommer Lars Marcus Evensen i den 157 sider lange avgjørelsen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus