Meny

Gjengedal: – 22. juli-rapporten for bastant

Tidligere politimester Anstein Gjengedal i Oslo synes det er på tide at det stilles spørsmål til innholdet i 22. juli-rapporten og betydningen den har fått. Her fotografert da rapporten ble lagt frem i august 2012. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Tidligere politimester Anstein Gjengedal i Oslo synes det er på tide at det stilles spørsmål ved innholdet i 22. juli-rapporten og betydningen den har fått.

– I tiden etter at rapporten ble lagt frem, ble man oppfattet som for lite ydmyk hvis man ikke la den til grunn for hva som hadde skjedd. Gjørv-rapporten ble en opplest og vedtatt sannhet, men det er mye der jeg ikke kjenner meg igjen i, særlig når det gjelder holdninger og kultur i politiet. Jeg synes rapporten er for bastant, sier Gjengedal til Aftenposten.

Les også: Slik påvirket 22. juli-terroren journalistene

Rapporten fra 22. juli-kommisjonen var kritisk til politiets innsats for å redde ungdommer på Utøya. I en kronikk på Politiforum tar forsker Helge Renå tar et oppgjør med 22. juli-kommisjonens kritikk mot politiets aksjon. Han mener politiledelsen ikke uten videre bør legge konklusjonene i rapporten til grunn når de nå skal endre Politi-Norge.

– Kommisjonen leverte et grundig stykke arbeid med sin rapport, men det er ikke ensbetydende med at kommisjonsrapporten er fasiten på hva som fungerte og ikke 22/7, skriver Renå blant annet.

Les også: Sørbråten-naboene får støtte til søksmål mot staten

Gjengedal sier seg enig i deler av kritikken som kom, blant annet det som gjelder båtsituasjonen og kommunikasjonen mellom politidistrikter.

– Men jeg synes det er feil å fordømme hele Politi-Norge på bakgrunn av enkelthendelser den dagen, sier Gjengedal.

Les også: Reguleringsplan for 22. juli-minnested vedtatt

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus