Meny

Reineiere nekter for mishandling, drap og tyveri av reinsdyr

Finnmark tingrett har satt av seks uker til rettssaken mot to reineierne som er tiltalt for dyremishandling og grovt bedrageri. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av de to reindriftsutøverne erkjente skyld da den omfattende rettssaken om erstatningsfusk og reintyveri startet mandag.

Indre Finnmark tingrett har satt av hele seks uker til behandlingen av saken mot en 33-åring og en 28-åring, begge fra Karasjok. De risikerer å miste retten til å drive reindrift. Dersom påtalemakten vinner fram, vil de også måtte betale tilbake erstatning de har fått for rovdyrskader på 1.192 dyr, til sammen 1,68 millioner kroner.

Endret øremerke

I tillegg har førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrim tatt forbehold om at han vil kreve erstatning til seks andre reindriftsutøvere. Disse skal også ha blitt bedratt av de tiltalte som endret øremerkene på rein. De tiltalte gjorde dette for at de selv eller slektninger skulle framstå som eiere.

Det var i 2013 at reinpolitiet bekreftet at de etterforsket en omfattende svindelsak der reineiere dreper dyr med et redskap for å imitere gaupeangrep. Saken ble etter hvert overtatt av Økokrim.

Krever alt tilbake

Ifølge tiltalen har 33-åringen imitert nakkebitt på minst 17 dyr fra 2010 til 2014. Han har fått erstatning for 745 dyr i perioden, og staten krever tilbake alle de 850.932 kronene han har fått i erstatning.

Påtalemakten mener også å kunne bevise at 28-åringen selv har tatt livet av åtte dyr i perioden 2010 til 2012. Han har fått 836.796 kroner i erstatning for til sammen 447 dyr.

Førstestatsadvokat og aktor i saken, Hans Tore Høviskeland opplyser til NRK at de krever tilbake hele erstatningsbeløpet fordi påtalemakten mener det dreier seg om grove brudd på erstatningsforskriften.

Kjemper for tilværelsen

Tiltalen omfatter også grove brudd på dyrevelferdsloven. Ifølge iFinnmark skal det føres opp mot 20 vitner i saken. Bevisførselen blir krevende, men det står mye på spill for utøverne.

– Min klient tar dette på høyeste alvor. Påtalemakten har varslet at reineierne kan miste retten til å drive med rein. Dette er yrket hans, så dette blir kampen om tilværelsen, sier Kjetil Hugo Nilsen til NRK. Han er en av to forsvarere til 28-åringen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus