Meny

Iraks hær har startet Fallujah-offensiv

Statsminister Haider al-Abadi under et tv-sendt møte i den irakiske nasjonalforsamlingen nylig. Arkivfoto: Iraqiya TV (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske styrker har satt i gang den varslede offensiven for å gjenerobre byen Fallujah fra ekstremistgruppen IS, opplyser landets statsminister.

– Tiden er inne for å frigjøre Fallujah, sa statsminister Haider al-Abadi i en tv-sendt tale.

– Tidspunktet for en avgjørende seier nærmer seg, og Daesh har ingen annen mulighet enn å flykte, fortsatte han og brukte den arabiske forkortelsen for IS. Fallujah var den første byen i Irak som falt i IS' hender i januar 2014, et halvt år før IS inntok store områder i Irak og Syria. Byen skal være tungt befestet.

Offensiven kommer få dager etter at byen Rutba lengst vest i Irak ble gjenerobret.

Bakgrunn:  Irakiske styrker forbereder Fallujah-erobring

Bombeangrep

Al-Abadi sier det irakiske flagg snart skal heises over Fallujah, som er en strategisk viktig by i den vestlige provinsen Anbar.

– Vi skal rive i filler det svarte flagget til de fremmede som har kidnappet Fallujah.

I forkant av bakkeoffensiven har kampfly bombet «utvalgte mål» i Fallujah, opplyser landets overkommando. Det har kommet meldinger om at USA leder an i luftangrepene, men det amerikanske forsvaret har foreløpig ikke kommentert bombingen av Fallujah.

Les også: IS oppfordrer til flere angrep i Europa under ramadan

Hvite flagg

Søndag meldte irakisk fjernsyn at innbyggerne i Fallujah ble bedt om å pakke saken sine og forlate byen før kampene startet. Familier som ikke er i stand til å forlate byen, bør heise hvite flagg for å markere hvor de befinner seg, heter det i en kunngjøring fra hæren. Hæren legger til at det senere skal opplyses om sikre utfartsmuligheter for sivilbefolkningen.

Fallujah ligger ved Eufrat-elven om lag 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad og hadde før krigen startet en befolkning på rundt 300.000 innbyggere. Den IS-kontrollerte byen er omringet av irakiske styrker og den sjiamuslimske militsen Hashid Shaabi.

IS kontrollerer fortsatt byen Mosul nord i Irak.

Les også:   Pentagon hevder IS taper terreng i Irak

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus