Meny

Demonstrasjoner mot Temer i Brasil

Brasils fungerende president, Michel Temer. Foto: Adriano Machado (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusener demonstrerte søndag i Brasils to største byer mot landets fungerende president, Michel Temer.

Demonstrasjonene er et forsøk på opprettholde presset mot Temers midlertidige regjering, ti dager etter at han ble tatt i ed.

I Sao Paolo sperret politiet veier for å stoppe demonstranter som var på vei til Temers hus, noen timer etter at han hadde reist til hovedstaden Brasília. De som organiserte marsjen, anslår at rundt 2.000 personer deltok.

I Rio deltok rundt 1.000 personer i en marsj med krav om at Temer går av. Noen av demonstrantene vil ha tilbake Dilma Rousseff, som er suspendert mens det forberedes en riksrettssak mot henne.

Temer ble innsatt som midlertidig president etter at senatet vedtok å reise sak mot Rousseff for brudd på landets budsjettlover. Dersom to tredeler av senatorene går inn for det, kan Rousseff bli avsatt permanent, noe som vil si at Temer blir sittende ut valgperioden, det vil si til 2018.

Meningsmålinger viser at det er flertall for å stille Rousseff for riksrett, og noen av demonstrantene søndag krevde nyvalg, noe valgloven ikke åpner for. Det har vært protester mot Temer daglig siden han tok over presidentvervet for halvannen uke siden. Allerede før han tok over, ønsket 58 prosent at også han skulle stilles for riksrett. En høyesterettsdommer har sagt at Temer risikerer tiltale for lignende forhold som dem Rousseff beskyldes for.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus