Meny

Syria-farer hevdet han havnet i IS-leir ved en feil

Advokat Nils Christian Nordhus forsvarer den 46 år gamle mannen som er tiltalt for å ha sluttet seg til ekstremistgruppa IS og for å ha inngått terrorforbund. Mannen hevder han skulle slutte seg til Den frie syriske hæren, ikke IS. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 46-åring som er tiltalt for å ha sluttet seg til ekstremistgruppen IS, forklarte i retten at han ble livredd da han innså at han hadde kommet til en IS-leir i Syria.

46-åringen er sammen med en 23 år gammel mann tiltalt for å ha sluttet seg til den terrorlistede organisasjonen Den islamske staten (IS) i Syria og for å ha inngått terrorforbund.

Fredrikstadmannen med norsk-pakistansk bakgrunn nekter straffskyld for begge punktene. I Oslo tingrett torsdag forklarte han at hans plan var å slutte seg til Den frie syriske hæren (FSA) da han dro til Syria i august 2014.

Han hevder at han ble fullstendig tatt på sengen da han oppdager at han hadde blitt fraktet til en IS-leir i Jarabulus i Nord-Syria.

Les også: Aktor: – De dro da IS hadde vist seg fra sin verste side

Ruset og redd

– Da jeg så IS-flagget, tenkte jeg «hvor faen har jeg kommet hen nå», forklarte mannen i retten.

Han fortalte at han var ruset på amfetamin da han ankom Syria, og han fryktet hva som ville skje med ham dersom leirledelsen gikk gjennom bagasjen hans og oppdaget at den var full av piller og sigaretter.

– Jeg var livredd. Jeg vet jo hva IS står for, hva slags straff man kan få og hva de holder på med, fortalte han.

Les også: Norsk Syria-farer erkjenner deltakelse i IS

46-åringens sønn (24) ble i fjor dømt til åtte års fengsel for terrorforbund og tilslutning til IS, de samme forholdene faren nå er tiltalt for.

46-åringen hevder hans eneste motivasjon for å dra til Syria var å hjelpe den syriske lokalbefolkningen.

– Usannsynlig

46-åringen ble i retten utfordret på hvordan han kunne tro at han skulle komme til Den frie syriske hæren når han dro sammen med 23-åringen, som hadde et uttalt mål om å slutte seg til IS.

46-åringen uttalte at han ikke var klar over dette, at de to ikke hadde pratet om hvem de skulle slutte seg til på reisen ned til Syria.

Påtalemyndigheten tror ikke på 46-åringens historie.

– Det høres helt usannsynlig ut at noen kan havne i en IS-leir ved en tilfeldighet, sier statsadvokat Frederik Ranke til NTB.

Straffet etter bading

46-åringen ble etter hvert fraktet til en såkalt sharia-leir, der alle nyankomne rekrutter skulle få opplæring i sharia-lovgiving og IS' tolkning av islam.

Han fortalte om et strengt regime med brutale straffer for ulike typer av forbudt oppførsel. Selv måtte han holde en stein over hodet i timevis i stekende sol og fikk hodet trykket under vann så lenge at han trodde han skulle drukne, som straff for at han en dag badet uten t-skjorte.

46-åringen forklarte at han fra dag én kun var opptatt av hvordan han skulle klare å komme seg ut av leieren med livet i behold. Han klarte til slutt å komme seg til Tyrkia ved å påstå at han hadde fått en infeksjon som trengte behandling der.

46-åringen pustet tungt flere ganger gjennom forklaringen og var tydelig preget da han fortalte om sin tid som IS-rekrutt. Flere ganger måtte han ta pauser.

Vil ikke svare

Den 23 år gamle medtiltalte, som opprinnelig er fra Tsjetsjenia og er russisk statsborger, erkjenner straffskyld for å ha tilsluttet seg IS, men ikke for å ha inngått terrorforbund.

23-åringen har forklart seg kryptisk om sitt forhold til IS i retten. Han har begrunnet det med at det er journalister til stede i salen og at han frykter for sikkerheten til familien i Tsjetsjenia.

Han har forklart at han i Syria var vitne til en hendelse som gjorde at han ønsket å dra hjem igjen. Hva han så og hva han avtalte med den lokale IS-ledelsen i Syria for å få lov til å dra, vil han imidlertid ikke forklare seg om for åpen rett. Han kom seg ut av Syria og hjem igjen til Norge i slutten av januar 2015.

23-åringen ville heller ikke svare på hva hans syn på IS er i dag. Påtalemyndigheten mener alt tyder på at han fremdeles er en IS-mann.

Det er satt av tre uker til rettssaken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus