Meny

PST bekymret for terror-rekruttering i norske fengsler

PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sier de er bekymret for at hjemvendte domfelte fremmedkrigere kan rekruttere terrorister mens de soner i norske fengsler. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST er bekymret for at hjemvendte domfelte fremmedkrigere kan rekruttere terrorister under soning i norske fengsler.

– Noen domfelte fremmedkrigere soner allerede. Det er veldig viktig at denne lille gruppen får oppmerksomhet under soning, slik at de ikke skal danne grobunn for å radikalisere andre, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Aftenposten.

Hun svarer bekreftende på at det er en risiko for at hjemvendte fremnmedkrigere som blir fengslet kan radikalisere andre eller bli radikalisert selv i fengsel. Bjørnland sier Kriminalomsorgen er bevisst på hvem de får sone med – om det er unge sårbare menn eller en annen type fanger.

Les også: PST bekymret for radikalisering på asylmottak

Ifølge PST har cirka 90 norske statsborgere reist til Syria for å krige. Rundt 30 av dem har kommet tilbake til Norge, og i underkant av ti av disse sitter for øyeblikket i varetekt eller soner dom.

Kriminalomsorgsdirektoratet er oppmerksom på risikoen, ifølge direktør Marianne Vollan. Hun legger til problemet ikke er omfattende i norske fengsler.

Flere av dem som utførte terrorhandlingene i Paris og Brussel var tidligere vinningskriminelle som hadde blitt radikalisert av eldre medfanger i fengsel.

– Jeg vil ikke si at det kommer som noen overraskelse. Det er mer en bekreftelse på noe vi har fryktet, sier Bjørnland.

Les også: Over 100 bekymringsmeldinger om radikalisering

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus