Stadig mer korrupsjon i Midtøsten

Libanon er det landet i Midtøsten der innbyggerne klager mest over korrupte tjenestemenn. Foto: Alia Haju (Reuters / NTB scanpix)
Libanon er det landet i Midtøsten der innbyggerne klager mest over korrupte tjenestemenn. Foto: Alia Haju (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver tredje innbygger i Midtøsten og Nord-Afrika, rundt 50 millioner mennesker, måtte betale bestikkelser for å sikre seg helt grunnleggende offentlige tjenester i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingenting tyder på at problemene med korrupsjon i regionen vil bli mindre i årene som kommer, konstaterer Transparency International i en ny rapport.

Seks av ti spurte i Midtøsten og Nord-Afrika mener at det har blitt mer korrupsjon det siste året, og like mange mener myndighetene i hjemlandet gjør lite eller ingenting for å bekjempe ondet.

Regjeringene i regionen har ikke levd opp til forventningene til de mange som strømmet ut gatene for å protestere mot korrupsjon og undertrykkelse under den arabiske våren for fem år siden, slår Transparency International fast.

– Det er som om den arabiske våren aldri fant sted, sier organisasjonens leder José Ugaz.

Les også: Sanders vil ha mer «balansert» Midtøsten-politikk

Verst i Libanon

Utviklingen er verst i Libanon, Jemen, Jordan og Palestina, viser undersøkelsen, som bygger på intervjuer med nærmere 11.000 mennesker i ni land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

92 prosent av de spurte i Libanon mener at problemet med korrupsjon økte i året som gikk, og det samme mener 84 prosent av de spurte i Jemen, 75 prosent i Jordan og 70 prosent i Palestina.

I Tunisia mener 64 prosent at det ble mer korrupsjon det siste året, i Sudan er andelen 61 prosent, i Algerie 51 prosent, i Egypt 28 prosent og i Marokko 26 prosent.

Les også: USA fyller opp Midtøsten med våpen

Menn og unge

34 prosent av mennene i undersøkelsen forteller at de måtte betale bestikkelser for å sikre seg grunnleggende offentlige tjenester som for eksempel et helsetilbud, forsyning av vann og elektrisitet, skoleplasser og byggetillatelser.

26 prosent av kvinnene forteller at de måtte ut med bestikkelser i året som gikk.

Undersøkelsen viser videre at det er de unge som oftest må smøre offentlig ansatte for å få det de trenger.

33 prosent i alderen 18 til 34 forteller at de måtte bestikke offentlig ansatte i fjor, mens andelen er 30 prosent blant dem i alderen 35 til 54 og 22 prosent blant dem over 55 år.

Les også: – Muslimsk militærallianse kan øke faren for regionskrig