Storaktør solgte helsefarlig og ulovlig russeleketøy

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storleverandøren Russeservice har tilbakekalt 200 brannfarlige lydhorn. I tillegg har Miljødirektoratet funnet flere produkter hos selskapet som ikke er innholdsmerket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gassen i boksen er sterkt brannfarlig, og vi kan bare tenke oss hvordan det går hvis russen bruker den inne i russebusser og det tar fyr. Dette må merkes tydelig, sier Bjørn Bjørnstad, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet til NRK.

I tillegg til at gasshornet, et lydhorn montert på en sprayboks med brannfarlig gass, er for høylytt og kan gi hørselsskader, har Miljødirektoratet avdekket en rekke umerkede produkter, blant annet tusjer og ansiktsmaling, som også selges til russen.

Russeservice har heller ikke kunnet gjøre rede for hva slags kjemikalier som finnes i russedressene, men skal ha fått forsikringer fra produsenten om at de ikke innehoder farlige kjemikalier.

Ole Jørgen Smedsrud, daglig leder i Russeservice, beklager at de har solgt ulovlige gasshorn eller «gasstuter».

– Vi stoppet salget umiddelbart. Deretter tok vi kontakt med kundene, og ba dem om ikke å bruke produktene og returnere dem til oss. De vil selvsagt få penger tilbake, sier Smedsrud.