Meny

Politiet vil åpne iPhone med makt

iPhone 6 er kjent for å være vanskelig å åpne. Politiet i Agder vil tvinge en narkosiktet mann til å åpne sin iPhone 6 med fingeren. Nå ber de retten om lov. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Agder vil tvinge en narkosiktet mann til å åpne sin iPhone 6 med fingeren. Nå ber de retten om lov.

Mannen er siktet for dyrking, kjøp og salg av marihuana, og politiet tror mobiltelefonen inneholder viktige opplysninger, skriver NRK.

– I avhør har mannen nektet å opplyse koden og vil ikke bistå med å åpne telefonen. Vi har bedt retten komme med en kjennelse om at vi kan bruke tvang om nødvendig, sier politiadvokat Ole Martin Paulsen i Agder politidistrikt.

Lister tingrett skal behandle saken 24. april. Ifølge NRK er det bare én tilsvarende sak i Norge. Hålogaland lagmannsrett avsa en kjennelse i desember i fjor under tvil. Der fikk politiet bruke tvang.

Det er straffeprosesslovens paragraf 157 som er brukt som argumentasjon. Den omhandler kroppslig undersøkelser. Eksempelvis bruk av tvang for å ta blodprøver, hulromsundersøkelser eller fingeravtrykk.

Hålogaland lagmannsrett sidestilte å bruke tvang for å ta fingeravtrykk i en registrering og å bruke tvang for å åpne en mobiltelefon med fingeravtrykk.

iPhone 6 er kjent for å være vanskelig å åpne. Nylig forsøkte FBI å få Apple til å lage en bakvei til mobiltelefonene slik at det var mulig for myndighetene å åpne dem.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus