Mulla Krekar krever 200.000 kroner av staten

Mulla Krekar mener hans gode navn og rykte er ødelagt, og krever oppreisning. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Mulla Krekar mener hans gode navn og rykte er ødelagt, og krever oppreisning. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar krever 200.000 kroner i oppreisning etter at han i Borgarting lagmannsrett ble frikjent for trusler etter å ha sittet mer enn et halvt år i varetekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekar:

  • 59 år gammel kurder fra Nord-Irak. Heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad.
  • Født 7. juli 1956. Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.
  • Ledet frem til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.
  • Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt, blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.
  • Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).
  • Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.
  • Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.
  • Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.
  • I februar 2015 uttalte Krekar seg i et NRK-intervju om en av kurderne han tidligere var dømt for å true. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.
  • 30. oktober samme år ble Krekar dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel for trusler og til å betale 75.000 kroner i erstatning. Han anket dommen.
  • Natt til 12. november 2015 ble Krekar pågrepet i fengsel, siktet i Italia for terrorplanlegging. Italienske myndigheter krever ham utlevert.
  • 17. mars 2016 ble han i Borgarting lagmannsrett frikjent for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.

  • 18. mars behandlet retten den sivile delen av saken, oppreisningskravet fra kurdiske Halmat Goran. 7. april ble han dømt til å betale 40.000 kroner i oppreisning til Goran.
  • 18. april ble det kjent at Krekar krever 200.000 kroner i oppreisning etter at lagmannsretten frikjente ham i trusselsaken.

Allerede dagen etter frifinnelsen for trusler i mars, varslet Krekar et oppreisningskrav mot staten. Nå er kravet formelt fremmet, bekrefter advokat Brynjar Meling, som har representert Krekar gjennom en årrekke.

Den omstridte mullaen vil ha 200.000 kroner i oppreisning for at rettsprosessen mot ham har ødelagt hans gode navn og rykte, ifølge Meling.

Les også: Mulla Krekar må betale erstatning

– Det er to forhold som begrunner oppreisningen. Det ene er de antall dager man har sittet. Og så er det jo slik at man også får oppreisning når man har fått ødelagt sitt gode navn og rykte, sier Meling til TV 2.

Han poengterer at loven er lik for alle i Norge, og at Krekar – uansett om noen måtte finne det provoserende – trolig vil ha krav på oppreisning for urettmessig rettsforfølgelse.

Les også: Krekar frifunnet for trusler

Juryen i lagmannsretten mente, i motsetning til dommerne i Oslo tingrett, at det ikke var bevist at Krekar hadde fremsatt trusler og oppfordret til straffbare handlinger mot kurderen Halmat Goran i et NRK-intervju.

Les også: Mulla Krekar begjært utlevert til Italia