Rapport etter 13-årings dødsfall klar neste uke

Politiets teknikere i arbeid 4. januar ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Politiets teknikere i arbeid 4. januar ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har gjennomført tilsyn med tre skoler i Bærum etter at en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Onsdag legges rapporten frem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13-åringen som døde på Beitostølen:

  • En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene 4. januar.
  • Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.
  • Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt.
  • Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre.
  • Fylkeslegen oversendte før påske saken til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon etter helsepersonelloven.
  • Den endelige obduksjonsrapporten etter dødsfallet er klar, men politiet har ikke ønsket å kommentere innholdet av hensyn til etterforskningen.
  • Fylkesmannen i Oslo og Akershus har også ført tilsyn med flere skoler i Bærum. Rapporten fra dette tilsynet legges fram 20. april.

Den 13 år gamle jenta ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres i Oppland nyttårsaften. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

De to bodde sammen i Bærum frem til moren meldte flytting til Øystre Slidre kommune i Valdres i november i fjor.

Bakgrunn: 13-åring døde trolig av avmagring

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har gransket skolenes rolle i saken. Konklusjonen blir lagt frem for pressen onsdag. Da vil både fylkesmann i Oslo og Akershus Valgerd Svarstad Haugland og utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr være til stede.

Les også: Lovbrudd ved behandling av 13-åring som døde

Barnevernet brøt loven

I mars konkluderte fylkesmennene i Oppland og i Oslo og Akershus i en rapport med at barnevernet både i Bærum og Valdres brøt loven i sin oppfølging av jentas situasjon.

Noe av det som gikk galt i saken, var at barnevernet lente seg for mye på helsevesenet, mente barnevernssjef Børge Tomter i Bærum kommune.

Barnevernstjenestene fikk fire uker på seg til å svare på fylkesmennenes kritikk. Begge steder lovet de lokale myndighetene å gå grundig inn i rapporten og lære av den. Saken ble sendt videre til Statens helsetilsyn, som skal vurdere eventuelle reaksjoner.

Les også: Minst fem klinikker behandlet 13-åring som døde

Obduksjon

For om lag to uker siden fikk politiet den endelige obduksjonsrapporten etter dødsfallet. De ønsket da ikke å kommentere innholdet av hensyn til etterforskningen og fordi de ikke var ferdig med avhørene av den siktede moren.

Morens forsvarer Aasmund O. Sandland mener moren aldri burde vært siktet i saken, og sa til NTB at kritikken som er kommet fra Fylkesmannen mot både helsevesenet og barnevernet, underbygger det moren har forklart.

– Nå avventer vi rapporten fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus om skolenes rolle, sa han.

Les også: Morens advokat: Overrasket over at hun er utskrevet

Personvernpolicy