VG: Terrortiltalt 23-åring kontaktet norske islamister i Syria

Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets sikkerhetstjeneste mener 23-åringen som er tiltalt for terrorforbund, hadde kontakt med norske islamister i Syria før han selv reiste til landet, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med en 45 år gammel norskpakistaner er 23-åringen tiltalt for terrorforbund og for å ha kriget for ekstremistgruppen IS. Begge nekter straffskyld.

VG skriver at 23-åringen kom til Norge fra Tsjetsjenia da han var i tenårene. Han bosatte seg i Fredrikstad og ble etter en stund en del av et radikalt islamistmiljø i byen. Ifølge VG mener PST at 23-åringen før han reiste til Syria var i kontakt med en norsk-tsjetsjener som allerede befant seg i landet. 23-åringen skal ha gitt uttrykk for at han vil slutte seg til IS som hjelpearbeider for å hjelpe den syriske befolkningen i nød.

De to tiltalte skal ha blitt kjent gjennom et helsestudio, og også 45-åringen skal ha vært gjennom en radikaliseringsprosess.

De hemmelige tjenestene mener videre at mennene var sammen i Syria i en periode og fikk grunnopplæring av terrororganisasjonen og var underlagt IS-kommando.

– Tiltalens faktumbeskrivelser medfører ikke riktighet, og tiltalte erkjenner ikke straffskyld, sier 45-åringens forsvarer, Nils Christian Nordhus, til VG. 23-åringens forsvarer, Svein Holden, vil ikke kommentere tiltalen før hans klient er i retten.