Monterer kameraer langs hele norskegrensen

Det skal nå monteres kameraer langs hele ned norske innenlandsgrensen. Bildet viser Tollvesenet som kontrollerer biler med den nye røntgenbilen Hjortneskaia i Oslo.
Det skal nå monteres kameraer langs hele ned norske innenlandsgrensen. Bildet viser Tollvesenet som kontrollerer biler med den nye røntgenbilen Hjortneskaia i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen de to neste årene skal alle kjørbare grenseoverganger fra Finnmark til Østfold overvåkes. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal nå monteres mellom 200 og 250 «smuglerkameraer» langs hele norskegrensen og ved utenlandske fergeterminaler. De skiltlesende kameraene skal monteres i løpet av de to neste årene, skriver NRK.

Det vi ønsker å oppnå er at tollvesenet skal ha en tilstedeværelse på alle grenseoverganger. Også når vi bemanningsmessig ikke er fysisk til stede, så er vi iallfall elektronisk til stede, ved at vi kan se trafikken, sier prosjektleder i Tollvesenet, Svein Rustad.

Les også: Smugler slektninger til Norge

50 prosent økning

Tilbake i 2015 ble det satt i gang et prøveprosjekt med kameraovervåkning i Hedmark og Østfold. Målet var at Tollvesenet skulle få bedre oversikt over smuglertrafikken i de to fylkene. Etter at kameraene ble satt opp har det ved flere grenseoverganger vært en 50 prosent økning i antall beslagleggelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraene fanget opp og ga signal opp om det passerte en bil som var begjært avskiltet eller tatt for smugling tidligere, skrev NRK om prosjektet den gang.

– Det har gitt veldig gode resultater, særlig ved de ubemannede grenseovergangene, etter at prosjektet startet opp, sier Rustad til NRK.

Les også: Åtte av ti nordmenn smugler ikke taxfreevarer

Ikke nok med kameraer

Det er bevilget hele 130 millioner kroner over statsbudsjettet til å dekke kamerautstyret. Ifølge finansminster Siv Jensen vil etaten ansette 45 nye tolltjenestemenn som skal kontrollere kjøretøyene som er fanget opp av kamerasystemene. Det vil også bli døgnbemanning på Svinesund og Ørje.

Les også: Smuglet narkotika i frossen kylling

– Norge er åpnere for import enn både USA og EU

Alt du trenger å vite om å handle på Taxfree