Politiet har lurt kriminelle til å tro på omfattende avlytting

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokat Tor-Aksel Busch tror politiet har skapt frykt for utstrakt avlytting i kriminelle miljø. Men torsdag avslørte Busch hvor sjelden politiet bruker skjulte metoder i etterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å imøtegå argumenter og frykt for en massiv fremtidig overvåkning, valgte riksadvokat Tor-Aksel Busch torsdag å avsløre hvor sjelden det ordinære politiet har benyttet seg av skjulte avlyttningmetoder.

Det skjedde under en åpen høring i Stortingets justiskomité som nå behandler et utkast til å utvide politiets adgang til hemmelig avlytting av rom og telefoner, og samle inn data.

Bare ti saker

– Vi har vært tilbakeholdne med tallene, fordi de er så lave, sa Busch da han kom inn på bruken av romavlytting.

– Gjennom årene har vi pluss-minus ti saker fra hele landet, avslørte riksadvokaten som samtidig gjorde oppmerksom på at hver sak kunne inneholde flere tilfeller.

Antall saker hvor det ordinære politiet har brukt kommunikasjonskontroll, gjerne avlytting av telefoner, var i underkant av 200, sa Busch som presiserte at flere telefoner kunne være avlyttet i hver av disse saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ar altså ingen massiv overvåkning, konkluderte riksadvokaten som understreket at tallene ikke inkluderte Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Ville skape frykt hos kriminelle

Årsaken til at man har vært tilbakeholden med å spre tallene, har vært at politiet har sett seg tjent med at kriminelle har trodd metodene ble brukt oftere.

– Vi ønsker at det kriminelle miljøet skal tro det brukes mer. På en måte er vi tjent med at de kriminelle tror vi gjør det mer enn vi gjør, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch .

Også PSTs sjef, Benedicte Bjørnland, deltok i torsdagens høring.

Hun benyttet ikke anledningen til å opplyse for komiteen hvor ofte de benyttet seg av skjulte tvangsmidler som rom- og telefonavlytting.