Kristin-saken opp i lagmannsretten

<p>Arkivfoto av tolv år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Høyesterett har tatt gjenopptakelseskommisjonens beslutning om gjenåpning av straffesaken til følge.</p>
Arkivfoto av tolv år gamle Kristin Juel Johannessen som ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Høyesterett har tatt gjenopptakelseskommisjonens beslutning om gjenåpning av straffesaken til følge. Foto: Privat / NTB scanpix

Drapet på Kristin Juel Johannessen i Larvik i 1999 skal gjenopptas og behandles i Borgarting lagmannsrett, har Høyesterett bestemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker besluttet 17. mars etter begjæring fra påtalemyndigheten at den 17 år gamle drapssaken skulle gjenopptas. Beslutningen har nå blitt behandlet av Høyesterett, som har tatt avgjørelsen til følge.

Fakta om drapet på Kristin Juel Johannessen

• Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø.

• Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.

• Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.

• Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

• En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.

• I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.

• I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel for drapet. I 2003 ble han frikjent, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.

• Samme mann (39) ble i juli i fjor pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap.

• Bakgrunnen for siktelsen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.

• 3. februar 2016 sendte Riksadvokaten begjæring om gjenopptakelse av straffesaken til Gjenopptakelseskommisjonen.

• 17. mars opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken er gjenåpnet.

• 6. april opplyser Høyesterett at kommisjonens avgjørelse er tatt til følge. Det blir dermed ny rettssak mot mannen i Borgarting lagmannsrett.

Det betyr at saken skal behandles i lagmannsretten. Høyesteretts ankeutvalg har enstemmig kommet fram til at gjenåpningssaken bør behandles av Borgarting lagmannsrett som holder til i Oslo.

Les også: Kristin-saken gjenåpnes

Kristin Juel Johannessen var tolv år gammel da hun ble funnet drept i Larvik i august 1999. En nå 39 år gammel mann ble i 2001 dømt for drapet i herredsretten, men frifunnet i februar 2003.

Bakgrunnen for begjæringen om gjenåpningen er funn av mannens DNA-profil på jentas fingernegler. Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i fjor med ny og forbedret analyseteknikk. Mannens DNA-profil var da registrert i etterforskningsregisteret i en annen straffesak. Mannen ble pågrepet 8. juli i fjor og har sittet varetektsfengslet siden.

Etter frifinnelsen gikk mannen til søksmål mot staten og fikk en erstatning på 500.000 kroner. Dersom 39-åringen nå blir dømt, kan han bli avkrevd å betale erstatningen tilbake.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden