Mordbrann-tiltalt i årelang konflikt med politiet

Rettssaken mot 39 åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor, fortsatte tirsdag i Sør-Østerdal tingrett. – Hele saken bærer preg av at tiltalte har en grunnleggende mangel på tillit til politi og påtalemyndighet, sa aktor Tormod Bakke til NTB i forkant av rettssaken.
Rettssaken mot 39 åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor, fortsatte tirsdag i Sør-Østerdal tingrett. – Hele saken bærer preg av at tiltalte har en grunnleggende mangel på tillit til politi og påtalemyndighet, sa aktor Tormod Bakke til NTB i forkant av rettssaken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Forakt og sinne rettet mot politi og påtalemyndighet går som en rød tråd gjennom tiltalen mot mannen som skal ha satt fyr på huset til sorenskriveren på Hamar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 39 år gamle hedmarkingen har ikke levnet politiet og påtalemyndigheten noe ære gjennom første dag av sin forklaring. Han beskrev en årelang livssituasjon der han ble drevet fra skanse til skanse av et politivesen som han hevder konstant mistenkte, trakasserte og forfulgte ham.

– Hele den saken bærer preg av at tiltalte har en grunnleggende mangel på tillit til politi og påtalemyndighet, sa aktor Tormod Bakke til NTB i forkant av rettssaken i Sør-Østerdal tingrett.

Les også: Mordbranntiltalt: – Grove og falske anklager

Kalte politimann sjefsbanditt

På mordbrannpunktet har aktor ingen tekniske bevis eller vitneobservasjoner som knytter tiltalte til handlingen, men til gjengjeld en rekke indiser. Dessuten synes aktoratet å mene at tiltaltes sterke forakt og sinne overfor politiet, er motivet bak handlingene som er beskrevet i mange av tiltalepunktene mot ham:

• Han forsøkt å drepe sorenskriveren på Hamar ved å tenne på huset hans.

• Ildspåsettelsen var hevn for et rettsforlik sorenskriveren hadde meklet fram.

• Han truet en politiadvokat som forsøk på å påvirke en aktør i rettsvesenet.

• Han angrep to politimenn med salmiakk da de kom for å pågripe ham.

• Han forulempet en polititjenestemann ved å kalle ham «sjefsbanditt» og kom med en rekke andre sterkt nedsettende karakteristikker.

– Jeg har anmeldt politiet på Hamar til Spesialenheten 15 ganger. Alle sakene er blitt henlagt, med unntak av en, som de ville se nærmere på, sa 39-åringen i sin forklaring.

Angrep med salmiakk

Men selv om mannen hyppig gir uttrykk for forakt for politi og påtalemyndighet, avviser han at han har gjort seg skyldig i noe straffbart. Han medgir blant annet at han tok i bruk salmiakk i et angrep mot to politifolk. Angrepet ble gjennomført med en innretning som sprøytet ut væsken gjennom to dyser i ansiktshøyde.

– De tilkjennega seg ikke som politifolk. Jeg skulle aldri vært tiltalt på dette punktet. Det er det strengt tatt politifolkene som skulle vært, sa mannen.

Det mildt sagt anstrengte forholdet til politiet kom godt til syne under utspørringen til aktor, visepolitimester Tormod Bakke. Gjentatte ganger, spesielt når han ble presset, svarte 39-åringen syrlig og sarkastisk, og beskyldte flere ganger Bakke for insinuasjoner og for å ha en egen agenda.

Truet med brannbomber

Konflikten med politiet skal også ha vært foranledningen til at han på et tidspunkt skrev et brev, hvor han hevdet å ha plassert en stor mengde brannbomber på strategiske steder. De var rigget til å gå av slik at de ville gjøre maksimal skade, ifølge brevet. Resultatet ville «overgå Breivik i antall omkomne», skriver han.

Brevet ble aldri sendt politiet, men ble funnet under en ransakelse hos tiltalte.

– Jeg skrev det på pur faen. Når du er blitt trakassert i flere år og ikke ser noen utvei ... min reaksjon var at jeg skrev det brevet for å gi dere fingeren, sa tiltalte til Bakke.

Tiltalte har i løpet av de to første rettsdagene bare rukket å forklare seg om de åtte første punktene i den 22 punkter lange tiltalen. Han skal også svare for grove krenkelser og mishandling av sin samboer og hennes barn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden