Obama understreket faren ved atomterror

– Galningene i IS vil forsøke å drepe så mange som mulig hvis de får tak i radioaktivt materiale, sa president Barack Obama under atomtoppmøtet i Washington fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet at al-Qaida har jobbet mot det og at folkene involvert i angrepene i Paris og Brussel filmet en ansatt ved et atomanlegg i Belgia, sa Obama da han og flere enn 50 andre statsledere startet diskusjonen under atomtoppmøtet i Washington.

Presidenten understreket at verdenssamfunnet har gjort store fremskritt med atomsikringsarbeidet siden det første atomtoppmøtet i 2010, men at faren fortsatt er stor.

– IS har allerede brukt sennepsgass og vist at de er villige til å bruke masseødeleggelsesvåpen. Hadde disse galningene fått tak i atomvåpen, ville de forsøkt å drepe så mange som mulig, sa Obama videre.

Les også: – Atommaktene må ta ansvar

Frykter atomterror

Faren for skitne bomber, der radioaktiv forurensning spres med en konvensjonell eksplosjon, ble for alvor kjent etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Men så langt har det ikke gått av en slik bombe noe sted i verden.

Statsminister Erna Solberg (H) diskuterte faren ved slike angrep med USAs visepresident da hun satt ved siden av ham under middagen i Det hvite hus torsdag kveld.

– Joe Biden sa til meg at flere vil bli drept av kaoset rundt enn av selve bomben. Særlig hvis det skjer på et sted med mange folk, fortalte Solberg da hun møtte norsk presse fredag.

Les også: Kim: – Våre atomvåpen må være klare til avfyring

Ratifisert traktat

Obama sa at han var glad for at 102 land nå har ratifisert en traktat om fysisk sikring av atommateriale.

– Ved å jobbe sammen, har våre land gjort det vanskeligere for terrorister å få tak i radioaktivt materiale, sa han, og la til at traktaten vil tre i kraft i løpet av noen uker.

Han var samtidig bekymret over at store mengder radioaktivt materiale ligger for dårlig bevoktet flere steder i verden.

– En plutoniumsmengde på størrelse med et eple kan drepe hundretusener av mennesker. Det ville endret verden, sa han.

Les også: Trio enig om samarbeid mot Nord-Korea

Siste atomtoppmøte

Det er fjerde og siste gang det arrangeres et atomtoppmøtet etter at Obama tok initiativ til møtene og var vert for det første i 2010.

Mens Russland har deltatt på de siste tre møtene, boikotter landet og president Vladimir Putin årets utgave. Avvisningen kommer i en tid da forholdet mellom Moskva og Washington er på frysepunktet på grunn av krigen i Syria og konflikten i Ukraina.

Det øker tvilen på at noe substansielt vil komme ut av toppmøtet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I sin tale sa Obama at deler av de 2.000 tonnene radioaktivt materiale som er lagret rundt om i verden, ikke er «skikkelig sikret». Spesielt Russland har store mengder atommateriale og -avfall.

Les også: Merkel trapper opp arsenalet av atomvåpen i Europa

Diskuterte Iran-avtalen

I den siste delen av møtet fredag går de mange lederne gjennom noen tenkelige scenarioer og diskutere hvordan mulige atomkatastrofer kan og bør håndteres.

Tidligere på dagen møtte Obama de andre landen i den såkalte P5+1-gruppen for å diskutere hvordan implementeringen av atomavtalen med Iran har gått så langt.

Etter møtet sa Obama at avtalen er en «substansiell suksess» og at verden har opplevd «reell fremgang» på grunn av den, skriver AP.

Samtidig holdt Erna Solberg bilaterale møter med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og Georgias president Giorgi Margvelasjvili. Torsdag hadde hun også en samtale med Japans statsminister Shinzo Abe om Arktis.

Les også: Tillitskrise på Stortinget etter atomlekkasjer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus