Belgia klar til å utlevere Abdeslam

<p>Salah Abdeslam ble pågrepet i Brussel for to uker siden. Foto: Reuters / NTB scanpix</p>
Salah Abdeslam ble pågrepet i Brussel for to uker siden. Foto: Reuters / NTB scanpix

En belgisk domstol har besluttet at den hovedmistenkte for terrorangrepene i Paris i november, terrorsiktede Salah Abdeslam, kan utleveres til Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salah Abdeslam:

  • 26 år gammel belgier av marokkansk herkomst.
  • Den eneste overlevende av åtte antatte gjerningsmenn fra Paris-angrepene 13. november i fjor. Til sammen 130 personer ble drept i angrepene
  • Broren Brahim (31) sprengte seg selv under terroraksjonen i Paris.
  • Salah Abdeslam unnslapp. Han var passasjer i en bil som ble stanset av fransk politi på vei til Belgia få timer etter angrepet, men bilen fikk kjøre videre. To andre som var i bilen, ble senere pågrepet i Belgia.
  • Franske etterretningskilder opplyste i november at Abdeslam trolig hadde rømt til Syria.
  • Tirsdag 15. mars slo belgisk og fransk politi til mot en leilighet i Brussel-bydelen Forest. En mann ble drept, mens to andre flyktet. Abdeslams fingeravtrykk ble funnet i leiligheten.
  • Fredag 18. mars ble Abdeslam pågrepet i en politiaksjon mot en leilighet i Brussel-bydelen Molenbeek.
  • Tirsdag 22. mars, dagen før Abdeslam etter planen skulle fremstilles for varetektsfengsling, ble 31 mennesker drept i tre selvmordsangrep på en flyplass og en metrostasjon i Brussel.
  • Flere av de antatte gjerningspersonene har bånd til Abdeslam, og ifølge CNN mener belgisk sikkerhetstjeneste at han selv kan ha planlagt å delta i terroraksjonen før han ble tatt.
  • Torsdag besluttet en belgisk domstol at han skal utleveres til Frankrike.

– Belgiske og franske myndigheter vil nå sammen vurdere hvordan vi skal jobbe videre med gjennomføringen av utleveringen, heter det i en uttalelse fra den belgiske statsadvokaten etter at Frankrikes utleveringsbegjæring torsdag var oppe til vurdering.

Salah Abdeslam (26), som er siktet for deltakelse i terrorangrepet i Paris, sier han vil samarbeide med franske myndigheter når han blir utlevert fra Belgia, sier Cedric Moisse, en av hans advokater.

Dato for utleveringen er ennå ikke fastsatt.

Les også: Abdeslam lover å samarbeide med fransk politi

Forbindelser til Brussel

Etterforskere har funnet en rekke forbindelser mellom Abdeslam og gjerningsmennene som angrep flyplassen og metroen i Brussel fire dager etter at 26-åringen ble pågrepet. Etter angrepene nektet Abdeslam å samarbeide med belgisk politi, og deretter gjorde han helomvending og sa han ville la seg utlevere til Frankrike.

Det hvite hus melder at USA har sendt representanter fra det føderale politiet FBI til Belgia for å hjelpe myndighetene i etterforskningen av angrepene som tok livet av 32 personer, flere av dem amerikanske statsborgere.

– Belgia har godkjent vår bistand, sier president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes.

Les også: Politiet kan ha hatt Abdeslams adresse siden desember

Avverget terror

Torsdag ble et stort område ble sperret av i forbindelse med en politiaksjon nordvest i Belgia. Aksjonen, som foregikk ved en motorvei i byen Courtrai nordvest i landet, knyttes til et avverget terrorangrep i Frankrike.

Ifølge AFP har aksjonen tilknytning til etterforskningen av Reda Kriket (36), som ble pågrepet utenfor Paris skjærtorsdag. Ifølge franske myndigheter avverget pågripelsen et nytt terrorangrep i Frankrike. Tre personer som er pågrepet i Belgia i forbindelse med samme sak, ble fremstilt for varetektsfengsling i Brussel torsdag. Avisen Le Soir identifiserer de tre som Yassine A., Mohamed B. og Aboubaker O.

Les også: – Abdeslam ble ikke avhørt om terrorplaner i Brussel

Fant våpenarsenal

Den franske statsadvokaten François Molins sa onsdag at etterforskerne ikke har funnet et konkret mål for terroraksjonen Kriket skal ha planlagt, men det ble funnet et arsenal av våpen og eksplosiver hjemme hos ham. Arsenalet inkluderer fem automatvåpen, åtte håndvåpen, 1,3 kilo industriell dynamitt, fem stjålne pass og syv mobiltelefoner.

Størrelsen på funnet tyder på at et stort angrep var under planlegging av et terrornettverk, sier Molins.

Les også: – Abdeslam planla nye angrep

Gjenåpner lufthavnen

Brussel lufthavn Zaventem er teknisk sett klar til å åpne igjen etter terrorangrepet, men trafikken vil tidligst kunne gjenopptas lørdag.

Flyplassen har de siste dagene fått på plass en midlertidig infrastruktur som kan håndtere avreise for rundt 800 passasjerer i timen. Det er omtrent 20 prosent av normal kapasitet for den travle flyplassen. Ankomsthallen er imidlertid nesten uberørt av angrepet, og flyplassen er klar til å ta imot ankomster som normalt.

Les også:

– Pågripelsen av Abdeslam et slag for IS i Europa

Skulle sprenge seg i luften i Paris, men ombestemte seg

Personvernpolicy