Politiet skal ta borebanden ved å sammenligne spor

<p>Natt til onsdag ble det meldt om fem innbrudd i Stubbeløkkeveien i Moss. Tyvene skal ha tatt seg inn i boligene ved å bore hull i vinduskarmer. Deretter føres en ståltråd med løkke inn for å åpne vinduet. Hull og ståltråd ses på bildet. Foto: nyhetstips.no (NTB scanpix)</p>
Natt til onsdag ble det meldt om fem innbrudd i Stubbeløkkeveien i Moss. Tyvene skal ha tatt seg inn i boligene ved å bore hull i vinduskarmer. Deretter føres en ståltråd med løkke inn for å åpne vinduet. Hull og ståltråd ses på bildet. Foto: nyhetstips.no (NTB scanpix)

Etterforskere fra fem politidistrikter setter seg nå sammen for å lete etter likheter fra åstedene som kan sette dem sporet av borebanden som har herjet på Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har hatt et møte i dag og bestemt oss for å samarbeide for å ta disse bandittene. Ansvaret for koordinering av innsatsen blir lagt til Oslo, sier politioverbetjent Stig Vasbø i etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstuen politistasjon til NTB.

«Vi» er i denne sammenhengen politiet på Romerike, Follo, Østfold, Buskerud og Oslo. Alle utenom Oslo har i løpet av et par uker opplevd rundt 40 relativt like innbrudd: Gjerningsmannen – eller -mennene – har boret seg gjennom vinduskarmer for å lirke opp haspene på innsiden av glasset.

I de aller fleste tilfellene er det kun snakk om tap av relativt små verdier, som penger, klokker og forbrukerelektronikk. Det er tilsynelatende det store omfanget av innbrudd som gjør at politiet nå setter store ressurser inn på å finne den såkalte borebanden.

Les også: Politiet setter inn store ressurser etter påskeinnbrudd

Mange teorier

Politiet vet ikke hvem som har gjennomført innbruddene, om det er flere eller en gjerningsperson eller om det er flere grupperinger som bruker samme metode.

Men mange av åstedene er like, poengterer Vasbø. Det er derfor nærliggende å tenke seg at politiets krimteknikere kan finne biologisk materiale og sjekke det opp mot funn på andre åsteder for å ta rede på om de samme biologiske profilene er å finne på flere åsteder.

– Vi har mange teorier, men foreløpig vet vi ikke hvem dette er. Krimteknikere har undersøkt alle åstedene, og vi starter nå med å sammenholde funnene, samt gjennomføre ytterligere undersøkelser for å sikre spor, sier Vasbø, som fremholder at det politiet har «mange som jobber veldig bredt på mange fronter».

Kan være østeuropeere

En av teoriene er at gjerningsmennene er mobile vinningskriminelle, som i løpet av kort tid drar fra sted til sted og fra bolig til bolig for å stjele. Tidligere har det nærmest vært et fenomen hvordan østeuropeiske tyvebander har reist rundt og stjålet påhengsmotorer fra fortøyde småbåter.

Politiadvokat Ole Jacob Garder fra Sør-Øst politidistrikt er tilknyttet spesialgruppen som kartlegger og jobber med utenlandske, mobile vinningskriminelle. Han peker mot Øst-Europa.

– Det er tre land som går igjen som særlig overrepresentert. Det har vært borgere fra Litauen, Romania og Polen, sier han til VG.

Grunnen til at politiet i Oslo har fått koordineringsansvaret for innsatsen, er kompetansen og erfaringen rundt etterforskning av denne kriminalitet fra tidligere, ifølge Vasbø.

Les også: Politiet undersøker tyveribølge på Østlandet

Personvernpolicy