Nordmenn med egne mapper i IS-register

Fem personer med tilknytning til Norge er omtalt i et hemmelig IS-register som er smuglet ut av Syria. To er norske statsborgere, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arkivet består av opplysninger IS-medlemmer selv ga til ekstremistgruppen da de registrerte seg som rekrutter i IS. Filene blir omtalt som en gullgruve for vestlige etterretningstjenester og som et tilbakeslag for IS.

NRK har fått tilgang til fem skjemaer som omhandler nordmenn eller IS-medlemmer med norsk tilknytning. Alle står oppført som krigere.

Les også: Svenske menn fikk livstidsdom for terrorforbrytelser i Syria

De to norske statsborgerne er Egzon Avdyli fra Bærum og en etnisk norsk mann fra Levanger. Begge ble drept etter kort tid i Syria.

De andre er ifølge NRK en marokkansk statsborger, en mann som oppgir at han bor i Trondheim, men som sier han er albansk statsborger og en makedoner som sier at han har oppholdt seg i Norge og Tyrkia før han ble IS-medlem.

Les også: Terrorforsker: – IS gir konkrete oppskrifter på terror

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil verken bekrefte eller avkrefte om de selv har de fem filene med norsktilknyttede personer.

– PST er kjent med listen og det arbeides med opplysninger fra den, men vi kan ikke si noe mer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen.

Det er de tyske kringkasterne NDR og WDR, og Süddeutsche Zeitung som har søkt gjennom filene for NRK.

Les også: Brende: – Viktig at ISIL drives tilbake

Personvernpolicy