Meny

Eksperter: IS sliter etter drapet på toppleder

Amerikanske forsvarskilder mener IS nå er i ferd med å tape flere kamper etter at deres nestkommanderende ble drept i et luftangrep. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS vil slite med å komme på beina igjen etter at gruppas nestkommanderende ble drept i et amerikansk luftangrep denne uka, mener sikkerhetskilder i Irak.

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, også kjent som «Haji Iman», skal ha vært den som hadde best overblikk over finans, administrasjon og politikk hos ekstremistgruppa IS. Torsdag ble han ifølge det amerikanske forsvaret drept i et flyangrep i Syria.

– Dette er det tyngste slaget mot IS når det kommer til likvideringer, fordi Qaduli var i hjertet av gruppens administrative struktur, sier Hisham al-Hashimi, en analytiker som rådgir den irakiske regjeringen om opprørere.

Qaduli var nummer to på rangstigen i IS, og det var utlovet en dusør på ham på 7 millioner dollar. Det er den nest høyeste dusøren på en IS-jihadist, og bare 3 millioner dollar mindre enn for IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

– Baghdadi kan ikke erstatte Haji Iman med en person av samme verdi. Han er nødt til å utnevne tre stykker for å fylle vakuumet. Det reduserer Baghdadis effektivitet og gjør ham mer utsatt for fare enn tidligere, sier Hashimi.

Les også:   Eksilgruppe bekrefter at syriske regjeringsstyrker har kontroll i Palmyra

– Massivt tap

Ray Talabany i det kurdiske etterretningsbyrået Zanyari sier at Qaduli hadde full oversikt over finansene til IS og at han ble konsultert når viktige avgjørelser skulle tas.

– Tapet av Haji Iman vil bli massivt. Selv om IS har et solid system for å erstatte nøkkelledere, tar det fortsatt tid å venne seg til endringene, sier han.

Likvideringen av Qaduli kommer kort tid etter at USA tok livet av IS' krigsminister Abu Omar al-Shishani og pågrep en IS-arbeider som skal ha jobbet med å fremstille kjemiske våpen. Hashimi mener at disse aksjonene viser at «USA har etterretningskilder nær toppen av kommandolinjen» i ekstremistgruppa.

Taper kamper

Amerikanske forsvarskilder mener at IS nå er i ferd med å tape kamper flere steder mot styrker som står oppstilt ved utkanten av det vidstrakte området gruppa kontrollerer. De siste dagene har IS møtt hard motstand i den strategiske byen Palmyra i Syria. Regimestyrker har rykket innover i oldtidsbyen fra flere fronter med massiv støtte fra krigsfly og artilleri, ifølge aktivister.

Samtidig har den irakiske hæren startet en militæroffensiv for å ta tilbake den nordirakiske storbyen Mosul, som siden 2014 har vært den største byen under IS' kontroll.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus