Tre personer pågrepet i to aksjoner i Brussel

Denne amatørvideoen viser hvordan politiet skyter og skader en mann på en gate i Brussel-bydelen Schaerbeek langfredag. Innholdet er verifisert av Reuters.

Til sammen tre personer er pågrepet i to ulike politiaksjoner i Brussel fredag. Pågripelsene knyttes til Paris-aksjonen torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mest dramatiske aksjonen fant sted fredag ettermiddag da det ble hørt skuddvekslinger og tre eksplosjoner i Schaerbeek-distriktet i Brussel. Titalls tungt bevæpnende politimenn aksjonerte.

Ifølge den statlige belgiske TV-kanalen RTBF skal en av de pågrepne ha hatt en bag med eksplosiver. Mannen, som befant seg på et trikkestopp, skal ha blitt beordret av politiet til å gi fra seg bagen han bar på. Han fulgte ordre og ble deretter skutt i beina to ganger. En åtte år gammel jente som sto ved siden av han, ble deretter brakt i trygghet, opplyser øyevitner.

En video fra hendelsen viser mannen som ligger på siden i knust glass, samtidig som bombegruppens robot søker i bagen ved siden av. Det var ikke umiddelbart klart om eksplosjonene som ble hørt, var forårsaket av at roboten uskadeliggjorde innholdet i vesken.

Les også: Brussel-bombers bror: – Han var snill og smart

Tilknyttet Kriket (34)

Til sammen tre personer ble pågrepet i Brussel fredag i forbindelse med terrorplanlegging mot Frankrike, opplyste belgisk påtalemyndighet fredag ettermiddag.

En mann som mistenkes for å være tilknyttet et planlagt terrorangrep mot Paris, ble pågrepet i en politiaksjon i Brussel-bydelen Schaerbeek. To av de tre pågrepne er navngitt av påtalemyndigheten som Tawik A, og Salah A. Den tredje personen som ble pågrepet er ikke navngitt. Både Tawfik A og den ukjente personen, ble skadd i beina under aksjonen.

De tre pågrepne er mistenkt for å ha tilknytning til Reda Krikets (34) planer. Franskmannen Kriket ble arrestert i en aksjon i Paris torsdag, mistenkt for å ha vært i en avsluttende fase med å planlegge et angrep.

Les også: – To pågrepet i Tyskland for tilknytning til Brussel-terror

DNA-funn

Belgiske myndigheter opplyser at de har løslatt tre av seks personer som ble pågrepet torsdag, men at Faycal C, Abou A. og en tredje ikke-navngitt person, fortsatt er pågrepet.

Politiet jakter på en av angriperne som ble filmet da han flyktet fra Brussel lufthavn etter at minst ti personer ble drept tirsdag.

Påtalemyndigheten vil ikke si hvor mange angripere som sto bak totalt, eller hvor mange medsammensvorne som er involvert. Men på bakgrunn av DNA-analyser har etterforskere kommet fram til at Najim Laachraoui var en av selvmordsbomberne som angrep lufthavnen. Laachraouis DNA ble også funnet på bombebelter som ble benyttet i Paris-angrepene i november.

Til sammen ni personer er pågrepet i Belgia siden torsdag og to i Tyskland.

Fredag besøkte USAs utenriksminister John Kerry Brussel for å hedre ofrene etter tirsdagens angrep og diskutere tiltak mot terror.

Les også:

Avis: – Antatt Brussel-gjerningsmann pågrepet

– Abdeslam ble ikke avhørt om terrorplaner i Brussel

Politisk uro i terrorrammede Belgia

– Selvmordsbomber utvist fra Tyrkia to ganger

Kritisk for over 60 ofre fra Brussel-terroren

Personvernpolicy