Assads styrker rykker frem mot Palmyras ruiner

Regimets nyhetsbyrå SANA har offentliggjort dette bildet, som viser regimelojale styrker ved et palass i den vestlige utkanten av Palmyra etter at regimet gjenerobret området fra IS torsdag. Foto SANA (Reuters / NTB scanpix)
Regimets nyhetsbyrå SANA har offentliggjort dette bildet, som viser regimelojale styrker ved et palass i den vestlige utkanten av Palmyra etter at regimet gjenerobret området fra IS torsdag. Foto SANA (Reuters / NTB scanpix)

Syriske regimestyrker rykker langsomt fram i voldsomme kamper mot IS-krigere ved de berømte ruinene i oldtidsbyen Palmyra, ifølge statlige medier og eksilgruppen SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimets soldater og allierte militser har med solid russisk støtte fra lufta ført en storoffensiv mot byen de siste ukene. Torsdag skal soldatene har rykket inn i selve byen, som er verdensberømt for sine oldtidsruiner og står på UNESCOs verdensarvliste.

Men IS skal ha kalt inn forsterkninger, og frammarsjen skjer langsomt.

Dersom regimet klarer å jage IS fra Palmyra, blir det regimes største enkeltseier siden Russland grep inn i krigen på Bashar al-Assads side i september i fjor og brakte regimet på offensiven mot opprørerne. Det vil både være en symbolsk seier og være en strategisk viktig åpning for regimets styrker mot IS-stillinger i øst.

Bakgrunn: – Syriske regjeringsstyrker inntar Palmyra

Gravkammerdalen frigjort

IS har ødelagt flere av Palmyras arkeologiske skatter siden ekstremistgruppa erobret byen fra regimets styrker i mai i fjor.

Syrias antikvitetsminister Maamoun Abdelkarim hevder at de syriske regjeringsstyrkene fredag ettermiddag bare befinner seg noen hundre meter fra Palmyras berømte ruiner.

– Hæren har frigjort bydelen som huser mange hoteller og restauranter i sørvest, samt Gravkammerdalen, sier Abdelkarim til nyhetsbyrået AFP.

– Og i vest har hæren tatt bakketoppen Syriatel. Den ligger ovenfor Mamluk-festningen fra 1300-tallet, som fortsatt er i IS' kontroll, tilføyer han.

Fredag ettermiddag hevder statlig TV at hæren har gjenerobret Palmyras berømte festning, eller citadell, men ingen andre kilder underbygger dette.

Les også: Assads styrker hevder de snart tar kontroll i Palmyra

Bomber ved festning

Statlig syrisk fjernsyn sendte fredag direktebilder fra luftangrep mot stillinger rundt festningen.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter kampene fredag har nådd de romerske ruinene sørvest for byen. SOHR påpeker at hæren ikke kan feste sin lit til luftstøtte på grunn av risikoen for å ødelegge ruinene ytterligere.

Den 29 år gamle aktivisten Abo Alabas fra Palmyra avviser overfor VG at Assads soldater er inne i selve byen.

– De bomber byen intenst, særlig i området rundt citadellet og ruinene i byen. IS har fortsatt kontroll, men regimet kan komme til å innta byen i løpet av dagen, sier han på telefon til avisa fredag ettermiddag.

Les også: Russiske kampfly bombet Palmyra-regionen

Ukjente skader

UNESCO har kalt IS' ødeleggelser av oldtidsruiner i Palmyra for en krigsforbrytelse. Muligheten for en snarlig gjenerobring av Palmyra blir godt mottatt av FN-organet.

– I ett år har Palmyra vært et symbol på den kulturelle rensingen som hjemsøker Midtøsten, sier UNESCO-sjef Irina Bokova i en uttalelse fredag.

Byen er et viktig minne for Syrias folk og et bevis på det kulturelle mangfoldet, toleransen og åpenheten som gjorde regionen til sivilisasjonens vugge, heter det videre.

Den libanesiske Hizbollah-militsens TV-kanal Al-Manar kringkaster fredag direktebilder fra utkanten av Palmyra. Det var ikke mulig å vurdere skadene på oldtidsbyen ut ifra avstandsbildene, men flere søyleganger og strukturer står tilsynelatende fortsatt.

Les også:

IS sprengte triumfbuen i Palmyra

2.000 år gammelt tempel totalødelagt i Palmyra

Nye ødeleggelser i Palmyra i Syria

IS sprengte oldtidstempel i Palmyra

Kjent arkeolog halshogd av IS i Palmyra

Personvernpolicy