Meny

– To pågrepet i Tyskland for tilknytning til Brussel-terror

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysk politi har pågrepet to personer som mistenkes for å ha bånd til terroraksjonen som kostet minst 31 menneskeliv i Brussel, melder Der Spiegel.

Begge mennene knyttes til Khalid El Bakraoui, som antas å ha utført selvmordsangrepet mot metroen i Brussel tirsdag. Spiegel oppgir ingen kilder for opplysningene, og det tyske innenriksdepartementet vil ikke kommentere rapporten.

Det anerkjente magasinets nettutgave skriver fredag at en av mennene ble pågrepet i Giessen i nord for Frankfurt onsdag kveld.

På mannens mobiltelefon skal politiet ha funnet to tekstmeldinger som ble sendt kort tid før bombeangrepene i Brussel tirsdag. I den ene meldingen sto navnet Khalid El Bakraoui, mannen som ifølge belgisk politi sprengte seg selv på metroen, skriver Spiegel. I den andre tekstmeldingen sto det bare «fin» – fransk for «slutt».

Les også:  Brussel-bombers bror: – Han var snill og smart

Tre minutter

Denne meldingen ble ifølge Spiegel mottatt klokka 9.08, tre minutter før Bakraoui antas å ha sprengt seg selv på metrostasjonen i Brussel.

Etterforskerne forsøker nå å avklare hvorvidt den pågrepne mannen kan ha tilhørt gjerningsmennenes terrornettverk.

Ifølge den tyske kringkasteren ARD er mannen med tekstmeldingene en 28 år gammel marokkaner som ble stanset av politiet i en rutinekontroll på jernbanestasjonen i Giessen. Da han ble bedt om å identifisere seg, fant politiet ut at mannen hadde innreiseforbud til Schengen, og at han hadde et kriminelt rulleblad i Italia og Tyskland.

Les også:  Avis: – Antatt Brussel-gjerningsmann pågrepet

Deportert fra Tyrkia

Den andre pågripelsen som knyttes til Brussel-bombene, skal ha blitt utført av spesialpoliti i Düsseldorf-området torsdag ettermiddag. Spiegel identifiserer mannen som Samir E. og skriver at han tilhører det salafistiske miljøet i delstaten Nordrhein-Westfalen. Ifølge magasinet ble mannen i likhet med Bakraoui pågrepet av tyrkisk politi i grenseområdet mellom Tyrkia og Syria sommeren 2015.

Tyrkerne mistenker begge for enten å ha vært fremmedkrigere i Syria, eller for å ha vært på vei til Tyrkias krigsherjede naboland for å kjempe med ytterliggående islamister.

Samir E. og Bakraoui ble deretter deportert i samme fly til Amsterdam, den nederlandske byen som begges avreise til Tyrkia i sin tid skjedde fra, skriver Spiegel. Tysk politi etterforsker nå hvor godt de to kjente hverandre og hvorvidt de reiste sammen til Tyrkia.

Les også:  Nye terrorpågripelser i Belgia og Frankrike

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus