Brussel-bombers bror: – Han var snill og smart

Torsdag møtte Mourad Laachraoui pressen etter at det ble kjent at hans bror var en av to selvmordsbombere som angrep flyplassen i Brussel. Se video. NB! Anonymiseringen i videoen er gjort av nyhetsbyrået Reuters.

Den belgiske selvmordsbomberen Najim Laachraoui var en snill gutt, og familien så ingen tegn på radikalisering før det var for sent, ifølge 25-åringens lillebror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepene i Brussel:

 • To eksplosjoner rammet avgangshallen i Brussel lufthavn Zaventem like før klokken 08 tirsdag morgen.
 • Rundt klokken 09 ble metrostasjonen Maelbeek rammet av en eksplosjon. Stasjonen ligger i nærheten av EUs hovedkvarter.
 • Politiet mener bombene ble utløst av selvmordsbombere.
 • Overvåkingsbilder fra flyplassen viser tre mistenkte som tar seg inn på flyplassen med bager på bagasjetraller. Belgiske myndigheter mener tredjemann løp fra stedet etter de to eksplosjonene. Vedkommende er etterlyst.
 • En bombe som ikke ble detonert på flyplassen, er uskadeliggjort.
 • Minst 30 mennesker ble drept i angrepene. I tillegg er over 200 såret, mange alvorlig.
 • Minst en av bombene på flyplassen skal ha inneholdt spiker.
 • Ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene. Belgisk politi understreket tirsdag at det ikke er bekreftet at IS står bak.
 • Tirsdag var det politiaksjoner over hele Belgia i etterkant av angrepene.
 • I en aksjon i bydelen Schaerbeek nordøst i Brussel ble det funnet et IS-flagg og en spikerbombe.
 • Brussel internasjonale lufthavn Zaventem holder stengt også onsdag.
 • Alle byens togstasjoner ble stengt etter angrepene. Sentralstasjonen holdes stengt inntil videre, øvrige stasjoner ble sent tirsdag ettermiddag åpnet for trafikk.
 • Trusselnivået i Belgia er hevet til høyeste nivå og skal vurderes på nytt i løpet av onsdag.

(Kilder: AP, AFP, DPA, Reuters, RTBF, NTB)

_____

Terror i Belgia:

 • I mai 2014 blir fire personer skutt og drept på det jødiske museet i Brussel.
 • Flere våpen som ble brukt i Charlie Hebdo-angrepet i Paris i januar 2015 blir sporet tilbake til en belgisk våpenhandler i byen Charleroi.
 • I januar 2015 aksjonerer belgisk politi mot et nettverk i flere byer. Politiet frykter de planla et omfattende angrep.
 • I august 2015 går en mann på toget i Brussel, væpnet med kniv og skytevåpen. Han overmannes på vei til Paris.
 • Minst tre av angriperne i Paris-terroren 13. november 2015, der 130 mennesker ble drept, hadde bånd til Belgia. Den antatte «hjernen», den 26 år gamle Salah Abdeslam, belgier av marokkansk herkomst, unnslipper. Politiet tror lenge at han er i Syria.
 • Etterforskningen i Belgia konsentrerer seg spesielt om Brussel-bydelen Molenbeek.
 • Onsdag 15. mars 2016 setter politiet i gang en storaksjon i Molenbeek, og fredag 18. mars blir Salah Abdeslam pågrepet da politiet tar seg inn i en leilighet i bydelen.
 • Tirsdag 22. mars rammer to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel.
 • Halvannen time senere skjer en eksplosjon ved metrostasjonen Maelenbeek.
 • 31 mennesker ble drept og 250 såret i angrepene, mange alvorlig.

Laachraoui er av belgiske politikilder navngitt som en av to menn som sprengte seg selv på flyplassen i Brussel under terroraksjonene som kostet minst 31 menneskeliv tirsdag.

Laachraoui hadde vært islamistisk fremmedkriger i Syria. Han mistenkes også for å ha laget bombebelter som ble brukt i angrepene som kostet 130 menneskeliv i Paris i fjor.

Belgierens 20 år gamle bror Mourad forteller nå ingen i familien merket noen endringer i Najims oppførsel før han dro til Syria i 2013.

– Han var en snill gutt, og fremfor alt var han smart, det er det jeg husker om ham, fortalte 20-åringen på en pressekonferanse i Brussel sent torsdag kveld.

Les også: Selvmordsbomberne på flyplassen i Brussel navngitt

Taekwondo-brødre

Selv representerer Mourad Laachraoui Belgia i internasjonale taekwondoturneringer og regnes som en av landets store talenter innen idretten.

Najim Laachraoui var utdannet elektromekaniker, og broren forteller at han leste mye og selv drev med taekwondo.

Najims gamle rektor på en katolsk ungdomsskole i Brussel beskriver ham som en mønsterelev.

– Najim Laachraoui var en svært god elev. Han strøk ikke i et eneste fag, sier Veronica Pellegrini ved skolen Institut de la Sainte Famille d'Helmet, der Najim gikk i seks år frem til 2009.

Les også: – Selvmordsbomber utvist fra Tyrkia to ganger

Ransaket huset

Da han i 2013 brøt kontakten med familien etter å ha fortalt at han befant seg i Syria, varslet de politiet, ifølge Mourad. Politiet kom deretter på besøk til familiens hjem, og etter Paris-angrepene 13. november ble huset ransaket.

– Du velger ikke din egen familie, sier selvmordsbomberens lillebror.

Najim var i likhet med familien religiøs, forteller han. 20-åringen sier han er i dyp sorg over det broren har gjort og fremholder at han vil gjøre alt han kan for å sørge for at hans tre yngre søsken ikke blir radikalisert.

Les også: Avis: – Antatt Brussel-gjerningsmann pågrepet

Et udatert foto av Najim Laachraoui offentliggjort av belgiske myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix
Et udatert foto av Najim Laachraoui offentliggjort av belgiske myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Sprøtt

– Det er sprøtt, egentlig. De samme foreldrene, den samme oppveksten, og den ene går det skikkelig bra med, men det går dårlig for den andre, sier Mourads advokat Philippe Culot.

– Mourad og hele hans familie er knust over at Najim kunne gjøre noe så barbarisk, tilføyer Culot.

Myndighetene har ikke offisielt bekreftet at 25-åringen er død, og hans familie har heller ikke fått noen bekreftelse, forteller Mourad.

Les også: Nye terrorpågripelser i Belgia og Frankrike

Reiste med Abdeslam

Han sier han aldri så storebroren sammen med Abdelhamid Abaaoud, den antatte hovedmannen bak Paris-terroren, eller noen andre som var involvert i blodbadene i Paris eller Brussel.

Najim Laachraoui skal ha reist under det falske navnet Soufiane Kayal fra Ungarn til Østerrike i september i fjor. I samme bil satt Salah Abdeslam, som regnes som den eneste overlevende fra angrepene i Paris. Abdeslam ble pågrepet i Brussel forrige uke, og samtidig etterlyste belgiske myndigheter Laachraoui.

Det er ikke kjent når Laachraoui vendte tilbake til Europa.

Les også: – Abdeslam ble ikke avhørt om terrorplaner i Brussel

Personvernpolicy