Meny

Flere gjerningsmenn kan være tatt i Brussel

Franske politibetjenter og en krimtekniker utenfor leiligheten der Kriket ble pågrepet. Foto: Gonzalo Fuentes (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge de to gjerningsmennene som ble antatt å være på frifot etter terroren i Brussel, kan ha blitt pågrepet, ifølge belgiske medier.

De to mennene ble begge sett på overvåkningsbilder etter terrorangrepene – den ene på flyplassen og den andre på metroen. Begge skal ha hatt med seg en stor bag, men kan ha kommet unna angrepene i live.

Torsdag og fredag gjennomførte belgisk politi en rekke aksjoner, blant annet i bydelene Jette og Schaerbeek, der til sammen syv personer ble pågrepet. Aksjonene kan ha ført til at de to antatte gjerningsmennene ble pågrepet, ifølge belgiske medier.

Les også:   – To pågrepet i Tyskland for tilknytning til Brussel-terror

I politiets søkelys

Ifølge avisen Le Soir var en mann ved navn Fayçal C. blant personene som ble pågrepet i Brussel torsdag. Han skal ha vært i politiets søkelys i flere måneder, og kan ifølge avisens kilde være mannen som ble sett med hatt og hvit jakke på flyplassen.

Sky News meldte fredag at amerikansk etterretning har identifisert mannen, fordi han sto oppført på en liste over terrormistenkte.

Avisen De Standaard skriver at mannen som ble pågrepet fredag morgen, kan være samme person som ble sett på metroen sammen med selvmordsbomberen Khalid El Bakraoui kort tid før angrepet.

Den franske avisen Le Monde har tidligere meldt at mannen hadde med seg en stor bag, og at myndighetene ettersøkte ham som en mulig gjerningsmann.

Les også: Avis: – Antatt Brussel-gjerningsmann pågrepet

To pågrepet i Tyskland

Ifølge Der Spiegel er også to personer pågrepet i Tyskland, mistenkt for å ha forbindelser til gjerningsmennene i Brussel.

En er ifølge kringkasteren ARD en 28 år gammel marokkaner. Han skal ha mottatt en SMS med Khalid El Bakraouis navn før Bakraoui ifølge belgiske myndigheter sprengte seg selv i en metrovogn i Brussel. Like etter at angrepet var over fikk han en ny melding, der det bare sto «fin» – fransk for «slutt».

Den andre pågrepne er en mann ved navn Samir E., som tyrkiske myndigheter mener har forsøkt å reise til Syria for å kjempe med IS.

Les også: Identifiseringen etter Brussel-angrepene kan ta uker

Frankrike: – Avverget terror

Fredag ble det også kjent at 34 år gamle Reda Kriket, som ble pågrepet i en politiaksjon i Paris-forstaden Boulogne-Billancourt torsdag kveld, skal ha planlagt et terrorangrep mot Frankrike.

Ifølge innenriksminister Bernard Cazeneuve hadde Kriket kommet langt i å planlegge angrepet.

Nyhetsbyrået AFP skriver at en belgisk domstol tidligere har slått fast at Kriket og Abdelhamid Abaaoud, som anses som hovedmannen i gruppen som angrep Paris i november, var del av et nettverk som ønsket å reise til Syria.

Les også: Fransk politi hevder å ha avverget nytt angrep

Abaaoud gjennomførte angrepene i Paris sammen med Salah Abdeslam, som ifølge belgiske myndigheter har tilknytning til de tre selvmordsbomberne som angrep Brussel tirsdag.

Abdeslam sitter varetektsfengslet i et høysikkerhetsfengsel i Brugge etter å ha blitt pågrepet for en uke siden.

Les også:  Seks pågrepet i politiaksjoner i Brussel

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus