Karadzic dømt til 40 års fengsel for folkemordet i Srebrenica

Radovan Karadzic (70) er kjent skyldig i ti av elleve tiltalepunkter i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia og dømmes til 40 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken mot Radovan Karadžić:

  • Torsdag 24. mars faller dom i saken mot de bosnisk-serbiske nasjonalistenes tidligere leder Radovan Karadžić i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.
  • Karadžić er tiltalt for to tilfeller av folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser.
  • Karadžić er den mest fremtredende av krigslederne i Bosnia og eks-Jugoslavia som dømmes i Haag.
  • Krigen i Bosnia-Hercegovina pågikk i årene 1992 til 1995 og kostet rundt 100.000 mennesker livet. Karadžić var de bosniske serbernes president.
  • Karadžić ble etter mange år i skjul pågrepet i Serbias hovedstad Beograd i 2008. Han ble brakt til Haag, hvor selve rettssaken begynte i april 2010 og ble avsluttet i oktober 2014.
  • Det er ventet at partene vil anke kjennelse og straff, uavhengig av utfall. Dermed vil det gå ytterligere ett til to år før endelig dom foreligger.


(Kilder: DPA, NTB, journalist og forfatter Kjell Arild Nilsen)

Den tidligere bosnisk-serbiske lederen Karadzic er ansvarlig for folkemordet mot muslimer i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina i 1995, fastslår domstolen ICTY i Haag torsdag.

Massakren kostet rundt 8.000 bosnjakiske gutter og menn livet i Srebrenica i juli 1995 og regnes som den verste krigsforbrytelsen i Europa siden andre verdenskrig. Karadzic er den høyest rangerte lederen som dømmes av ICTY.

Karadzic var selv til stede under den nesten to timer lange opplesningen av den omfattende dommen, som kommer nesten seks år etter at rettssaken startet i Haag.

Les også: Stoltenberg slipper å vitne mot Karadžić

Sarajevo-beleiringen

Karadzic dømmes også for en rekke tilfeller av forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser i Bosnia-Hercegovina i årene 1992-1995. ICTY-dommerne fastslår at 70-åringen også er ansvarlig for beleiringen som kostet 10.000 menneskeliv i Sarajevo under krigen i Bosnia på 1990-tallet.

Beleiringen av Sarajevo varte i 44 måneder fra mai 1992 og omtales som en terrorkampanje, der innbyggerne ble angrepet av snikskyttere og stadig artilleriild.

Les også: Radovan Karadžić får sin dom – til slutt

Frikjent på ett punkt

Karadzic var tiltalt for to tilfeller av folkemord mot muslimer, både i Srebrenica og i andre bosniske byer. 70-åringen frikjennes for folkemordanklagen i andre byer enn Srebrenica. Karadzic var her ansvarlig for forbrytelser mot menneskeheten, deriblant drap og forfølgelse, men det er ikke nok bevis for å fastslå at det var folkemord, mener FN-tribunalet.

Karadzic ble pågrepet i Beograd i Serbia i 2008 etter elleve år på rømmen. Selv har han nektet skyld. Under krigen var han de bosniske serbernes politiske leder, og ifølge aktoratet «den politiske arkitekten» bak folkemordet i Srebrenica.

FN-soldater

Aktoratet mener Karadzic, hans militære leder Ratko Mladic og Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic organiserte og planla forbrytelsene.

Srebrenica i Bosnia var i utgangspunktet erklært som et trygt område under beskyttelse av FN-soldater. Men da Mladics bosnisk-serbiske styrker rullet inn, overga de nederlandske FN-soldatene seg uten kamp. Like etter ble 8.000 gutter og menn drept.

Karadzic har bestemt seg for å anke dommen.

Personvernpolicy