Meny

Sudanske kvinner voldtas til taushet

Sudanske kvinner må følge strenge regler for klesdrakt og meninger. Det er som et fengsel, mener kvinnelige aktivister – som blir forsøkt truet til taushet med voldtekter og svertekampanjer. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sudanske sikkerhetsstyrker bruker systematisk voldtekt, trusler og andre overgrep for å skremme kvinnelige aktivister til taushet, ifølge Human Rights Watch.

I en ny rapport som ble offentliggjort torsdag, «Good girls don't protest», dokumenterer menneskerettsorganisasjonen hvordan kvinnelige aktivister, sosialarbeidere, jurister og journalister blir utsatt for voldtekt, trusler om voldtekt og målrettede svertekampanjer.

Les også:  FN skal granske menneskerettighetsbrudd i Sør-Sudan

Samtidig er systemet innrettet slik at gjerningsmennene går fri.

– Sudanske kvinner som forsvarer menneskerettighetene, utsettes for seksuelle angrep og trusler fordi de er kvinner, sier Afrika-direktør Daniel Bekele i Human Rights Watch.

Rapporten bygger på intervjuer med 85 aktivister. De forteller om et regime som slår ned på all politisk opposisjon – og spesielt hardt mot kvinner. Ifølge HRW henger det sammen med at kvinner rangeres som annenrangs borgere i Sudan.

Les også:  Amnesty anklager sørsudanske soldater for krigsforbrytelse

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus