Meny

Storrvik mener vitnene har talt til Breiviks fordel

Legene ser ingen tegn til isolasjonsskader hos Breivik. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Øystein Storrvik mener forklaringene i retten har talt til Anders Behring Breiviks fordel, til tross for at ingen vitner har sett spor av isolasjonsskader eller umenneskelig soning.

Fredag er det klart for prosedyrene – oppsummeringen av rettsaken – fra både Storrvik og statens advokater, Marius Emberland og Adele Matheson Mestad, i den sivile saken Breivik har anlagt mot Staten.

Den terrordømte 37-åringen hevder isolasjonsregimet han er underlagt bryter med menneskerettighetene og har gitt han isolasjonsskader.

Les også: Breivik skulle holdes i live til dommen hadde falt

Ikke sett skader

Totalt har sju vitner forklart seg under rettssaken i gymsalen i Skien fengsel denne uken. I tillegg har en rapport fra Sivilombudsmannen blitt lest opp i retten.

Ingen av vitnene, inkludert to fengselsleger, tre fengselsledere og en psykiater med ansvar for å utarbeide sikkerhetsvurderinger av Breivik, mente de hadde sett noe spor av isolasjonsskader hos han i løpet av soningen.

Les også: Breivik: – Odin er min gud

Plagene han har oppgitt som vedvarende hodepine, søvnproblemer, apati og tap av mening, mente de var forbigående plager av mindre alvorlig art.

Soningsforholdene ble også vurdert som gode, og det ble redegjort for et omfattende regime som kompensasjon for isolasjonen. Breivik er blant annet gitt tre celler til rådighet med utstyr til trening og studier. Han har tilgang til TV, Playstation, DVD og musikk og kan studere som privatist. Han får mulighet til daglig lufting, jevnlige samtaler med helsepersonell, prest og en besøksvenn. Han får også en til to timer profesjonelt samvær med fengselsbetjenter i uka.

Les også: Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon

Dokumentert omfang

Øystein Storrvik sier til NTB at han likevel mener vitneprovene har talt til Breiviks fordel.

– Hva som er til gunst eller ikke for Breivik, handler ikke her om vitnene er positive eller negative til ham, men hva som kommer fram som Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) er opptatt av. Og i forklaringene har det kommet fram flere sentrale elementer som EMD legger vekt på, mener Storrvik.

– For eksempel har vi fått en bekreftelse på det voldsomme omfanget av kroppsundersøkelser han har vært utsatt for, det er veldig relevant i EMD-sammenheng. Det samme er graden av isolasjon, hvor langvarig den har vært og hvor lite han faktisk har vært sammen med andre mennesker, inkludert fengselsbetjenter, sier Storrvik.

Han peker på at det i retten er dokumentert at Breivik stort sett kun har hatt sitt eget selskap i 22-23 av døgnets 24 timer i mesteparten av tiden han har sittet fengslet. Det har også blitt dokumentert mange hundre nakenransakelser og rundt 3.000 håndjernpåsettelser i løpet av de snart fem årene i fengsel.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Breivik mener staten vil drepe ham med isolasjon:

Synkrone

Storrvik trekker fram forklaringen til psykiatrispesialist Randi Rosenqvist onsdag som særlig viktig.

– Hun var ikke positiv til min klient, men hun kom med veldig relevant informasjon til saken, da hun fortalte at hennes sikkerhetsvurdering lå på et noe lavere nivå enn det fengselet hadde gitt han. Dette er relevant, for etter EMD-praksis er det viktig at inngrepene og sikkerhetsvurderingene er synkrone, sier Storrvik.

Statens advokater, Marius Emberland og Adele Matheson Mestad, er derimot ikke enige i at det har kommet fram noe i retten som skulle antyde brudd på menneskerettighetene i Breiviks tilfelle.

– Vi har verken sett eller hørt noe slikt, sier Emberland i en kommentar til NTB.

SE VIDEO: – Det trengs bare én Breivik for å drepe 77 mennesker

SE VIDEO: Advokat Emberland: – Breivik er kort og godt en svært farlig mann

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus