Meny

Krekar frifunnet for trusler

Meling: – De prøver å finne straffbare handlinger han har gjort. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar er en fri mann etter at Borgarting lagmannsrett avgjorde at han ikke er skyldig i å ha kommet med trusler i et NRK-intervju i fjor. 59-åringen risikerer imidlertid utlevering til Italia, hvor han har en terrorsiktelse mot seg.

– Det er en god dag på jobben. Jeg har en klient som har vært klokkeklar fra dag én på at han aldri har ment å true eller oppfordre til å skade noen, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NTB.

I oktober i fjor ble Krekar i Oslo tingrett dømt til ett og et halvt års fengsel for trusler og oppfordring til straffbare handlinger mot en kurder i et NRK-intervju. Krekar anket dommen.

Torsdag sa minst fire jurymedlemmer i Borgarting lagmannsrett nei på spørsmålet om trusler og oppfordring til straffbare handlinger, opplyser Meling.

Se intervjuet med Meling i videoen øverst i artikkelen.

Terrorsiktelse

Samtidig som ankesaken pågikk i Borgarting lagmannsrett, har Krekar en siktelse mot seg fra italienske myndigheter. Siktelsen gjelder terrorplanlegging og en mistanke om at Krekar er leder for organisasjonen Rawti Shax.

I februar ble Krekar fengslet i åtte nye uker i forbindelse med denne saken, og dermed skulle han i utgangspunktet sitte fengslet til midten av april. Mandag denne uken frafalt imidlertid italienske myndigheter sin begjæring om fortsatt varetektsfengsling.

– Etter en forholdsmessig vurdering har Italia besluttet at mulla Krekar ikke lenger behøver å sitte i varetekt i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.

Italia opprettholder imidlertid en begjæring om å få Krekar utlevert. Det samme gjelder to andre personer Italia ba om å få utlevert fra Norge i forbindelse med saken.

Trakk begjæring mandag

Meling sier Italia trakk sin fengslingsbegjæring mandag denne uken, men at han ble holdt fengslet av politiet inntil saken i Borgarting lagmannsrett var avgjort.

– Når han da er frifunnet, skal han løslates, uttaler Meling.

Han sier han nå vil arbeide videre for at Krekar ikke blir utlevert til italienske myndigheter. Advokaten viser til at britisk rett nylig avgjorde at tre andre kurdere i det angivelige terrornettverket ikke skal utleveres til Italia.

– Jeg har sagt at han ikke kommer til å bli utlevert til Italia, og jeg kommer til å jobbe for det, sier Meling.

Advokaten ønsket ikke å opplyse hvor Krekar oppholdt seg torsdag ettermiddag.

– Nå søker han nok samvær med familien, sier Meling.

Truet Solberg

Truslene som ble framsatt i NRK-intervjuet i februar i fjor, kom en drøy måned etter at Krekar var ferdig å sone en fengselsdom på to år og ti måneder som gjaldt trusler mot Høyre-leder og nåværende statsminister Erna Solberg samt tre andre kurdiske menn.

Les også: Mulla Krekar varetektsfengslet i fire nye uker

Den første trusseldommen var blant annet basert på at Krekar tidligere har utstedt en fatwa – en dødsdom – over den ene kurderen, fordi han brente et eksemplar av Koranen.

I NRK-intervjuet i februar sa Krekar at enhver som har kjennskap til kurderens dødsdom, «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

– Han har gitt en utlegning av det Koranen og sharialoven sier om å brenne Koranen – at det fortjener døden. Han har ikke lagt noen personlig mening eller trusler i det, sier Meling til NTB etter frifinnelsen torsdag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus