Meny

Politifolk advares mot å varsle om kritikkverdige forhold

– Slik varslervernet står etter alle rapportene vi har hatt, er det ikke forsvarlig av meg å anbefale varsling, sier leder i Politiets Fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kjølvannet av Monika-saken fraråder Politiets Fellesforbund politifolk å varsle om kritikkverdige forhold på jobben.

– Slik varslervernet står etter alle rapportene vi har hatt, er det ikke forsvarlig av meg å anbefale varsling, sier leder i Politiets Fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal, til NRK onsdag.

En rapport fra advokatfirmaet Wiersholm har konkludert med at ingen av de fire varslerne i Monika-saken ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse.

Rekdal sier han har fått sterke reaksjoner på rapporten.

– Den viser at varslingsinstituttet ikke fungerer optimalt, og at det er behov for økt forståelse på området. Belastningen ved å varsle er ekstrem og det er vanskelig å ivareta dem på en god måte. Det er rett og slett helsefarlig å varsle, sier han.

Les også:  Riksadvokaten pålegger politiet å øve på etterforskning etter Monika-saken

Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt påpeker at varsling er viktig for at arbeidsgiver skal få innblikk i kritikkverdige forhold.

Politidistriktet har gått gjennom rutiner og retningslinjer det siste året. Blant annet er det opprettet en egen varslingsgruppe.

– Vi har gjort mye med dette og tatt læring av det som har skjedd. Det er min ambisjon at det skal være og oppfattes å være trygt å varsle her, sier politimesteren.

Les også:   Notat viser hvorfor politiet holdt fast på selvmord i Monika-saken

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus