Politifolk advares mot å varsle om kritikkverdige forhold

– Slik varslervernet står etter alle rapportene vi har hatt, er det ikke forsvarlig av meg å anbefale varsling, sier leder i Politiets Fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
– Slik varslervernet står etter alle rapportene vi har hatt, er det ikke forsvarlig av meg å anbefale varsling, sier leder i Politiets Fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I kjølvannet av Monika-saken fraråder Politiets Fellesforbund politifolk å varsle om kritikkverdige forhold på jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik varslervernet står etter alle rapportene vi har hatt, er det ikke forsvarlig av meg å anbefale varsling, sier leder i Politiets Fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal, til NRK onsdag.

En rapport fra advokatfirmaet Wiersholm har konkludert med at ingen av de fire varslerne i Monika-saken ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse.

Rekdal sier han har fått sterke reaksjoner på rapporten.

– Den viser at varslingsinstituttet ikke fungerer optimalt, og at det er behov for økt forståelse på området. Belastningen ved å varsle er ekstrem og det er vanskelig å ivareta dem på en god måte. Det er rett og slett helsefarlig å varsle, sier han.

Les også: Riksadvokaten pålegger politiet å øve på etterforskning etter Monika-saken

Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt påpeker at varsling er viktig for at arbeidsgiver skal få innblikk i kritikkverdige forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidistriktet har gått gjennom rutiner og retningslinjer det siste året. Blant annet er det opprettet en egen varslingsgruppe.

– Vi har gjort mye med dette og tatt læring av det som har skjedd. Det er min ambisjon at det skal være og oppfattes å være trygt å varsle her, sier politimesteren.

Les også: Notat viser hvorfor politiet holdt fast på selvmord i Monika-saken