Scandinavian Star-inspektør ødela notater

Sjøfartsinspektør Flemming Thue Jensen (bildet) møter onsdag formiddag til rettslig avhør bak lukkede dører i byretten i København.
Sjøfartsinspektør Flemming Thue Jensen (bildet) møter onsdag formiddag til rettslig avhør bak lukkede dører i byretten i København. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den pensjonerte sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen har ødelagt det som kan ha vært avgjørende notater om brannen på Scandinavian Star. 159 mennesker mistet livet i brannen i 1990.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var så voldsomme inntrykk, og vi hadde sett så mye fælt. Da det var gått tre år, klarte jeg ikke lenger å holde ut ved å se på noe som helst der det sto Scandinavian Star, sa Thue Jensen i tingretten i København onsdag.

Thue Jensen var blant de første som undersøkte brannen.

Les også: Norsk Scandinavian Star-støttegruppe reagerer på dansk kritikk

Politi

Han har tidligere muntlig informert norske etterforskere om sin mistanke om at to besetningsmedlemmer kan ha hatt noe med brannen å gjøre, men uten at han ble innkalt til avhør. Han regnet derfor med at norsk politi hadde full kontroll, sa han i retten onsdag.

Etter det har han ikke villet utdype noe verken overfor norsk eller dansk politi, fordi han ikke lenger har tillit til politiet. Ifølge den tidligere inspektøren var det to av mannskapet som tente på skipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Danske etterlatte med krass kritikk av Scandinavian Star-etterforskning

– Sabotasje

Thue Jensen måtte mandag på forespørsel fra norsk politi møte til rettslig avhør i Københavns Byret. I retten fortalte han at han i forbindelse med inspeksjon av skipet etter brannen, observerte et ødelagt hydraulikkrør.

– Der var det stilt opp madrasser, slik at ilden kunne få feste. Det var sabotasje, sa han.

Det er en sentral opplysning, fordi denne brannen startet først tolv timer etter hovedbrannen. På det tidspunktet var dessuten overlevende passasjerer blitt evakuert, noe som innsnevrer kretsen av mistenkte, forklarte han i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ville derimot ikke navngi de to fra mannskapet som han hevder må ha stått bak ildspåsettelsen.

– Jeg fastholder at det er norsk politi som må navngi dem. Men jeg har fortalt hvilke stillinger de hadde om bord, sa han etter forklaringen i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforsker videre

Hanne Fauske, politiadvokat i Scandinavian Star-etterforskningen i Oslo politidistrikt, uttaler at hun ikke kan kommentere det som har fremkommet under de rettslige avhørene.

– Det fremkom opplysninger som vi naturlig tar med i den videre etterforskningen, sier hun.

Etterforskningen er ventet å ta flere måneder.

Les også:

Scandinavian Star: Bergingsselskap tilbakeviser politiopplysninger

Dansk granskningssjef bryter tausheten om Scandinavian Star

Inspektør: – Scandinavian Star-brann påtent av mannskap