Meny

Kraftig økning i antall drap i Sverige

En 36-åring ble 30. oktober dømt til livstid for å ha knivstukket og drept en 55 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn på IKEA i Västerås i august. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet drap økte kraftig i Sverige i fjor. Politiet kaller utviklingen en voldsspiral.

Totalt ble 103 personer drept i Sverige, ifølge Rättsmedicinalverket. Det er 21 flere enn i 2014, en økning på 26 prosent.

Det høye antallet skyldes blant annet flere dobbel- og trippeldrap. To personer ble drept med kniv på et Ikea-varehus i Västerås, tre ble skutt og drept i Uddevalla, og på skolen Kronan i Trollhättan tok Anton Lundin Petterson (21) livet av tre personer. Sverige opplevde også to tilfeller av kvinner som ble drept av for dem ukjente gjerningsmenn: Lisa Holm på Kinnekulle i juni og en 21-åring på joggetur i Upplands Väsby utenfor Stockholm.

Göteborg og omegn skiller seg ut i statistikken. Der ble 24 personer drept.

– Vi har flere gjengkriger, og det var et voldsomt år, sier Robert Karlsson, sjef for etterforskningsenheten i region vest. Tilgangen på ulovlige, kraftige våpen og høyhastighetsammunisjon er av grunnene til de høye dødstallene, og Karlsson kaller utviklingen tragisk.

Til sammenligning etterforsket politiet i Norge 20 drapssaker med 21 ofre i 2015.

Populært