Meny

Rettsstrid om Breivik er isolasjonsskadd eller ikke

Har terrordømte Anders Behring Breivik fått isolasjonsskader etter snart fem år i isolasjon? Det er et av de sentrale spørsmålene retten skal avgjøre under rettssaken denne uken. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorvidt Anders Behring Breivik har fått isolasjonsskader i fengsel, blir et sentralt stridsspørsmål under rettssaken i Skien. Det finnes ingen objektive kriterier for slike skader, fastslår ekspert.

Har terrordømte Anders Behring Breivik fått isolasjonsskader etter nær fem år i isolasjon i fengsel eller ikke? Det er et av de sentrale spørsmålene retten må ta stilling til under rettssaken som starter i Skien fengsel tirsdag.

Ja, svarer Breiviks advokat Øystein Storrvik, som mener Breivik viser klare tegn på isolasjonsskader.

Fakta om isolasjonsskader

• Forskning fra en rekke land viser økt risiko for helseskader under lukket soning.

• Konsentrasjonsvansker, hallusinasjoner, angst, depresjoner, sløvhet, passivitet, selvmordstanker, aggressiv atferd, selvskading og i noen tilfeller psykoser er blant symptomene som forbindes med isolasjonsskader.

Det finnes samtidig ingen objektive kriterier for å påvise isolasjonsskader.

• Studier viser forhøyet forekomst av selvskading og selvmord sammenlignet med fanger som har ordinært fellesskap.

• Negative helseeffekter kan oppstå allerede etter få dager, og skaderisikoen stiger for hver dag som går.

• Isolasjon er kjennetegnet ved at fanger tilbringer 22 til 24 timer av døgnet alene på cellen, og at meningsfylt sosial kontakt typisk er redusert til et minimum.

• Ifølge Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) utgjør bruk av isolasjon et inngrep i retten til privatliv etter artikkel 8.

(Kilde: Skandinavisk isolasjonsnettverk )

Nei, sier regjeringsadvokat Marius Emberland, som mener det ikke foreligger noen holdepunkter for verken psykiske eller fysiske plager.

Ingen diagnoseliste

Spesialist i psykiatri Pål Hartvig, som har langvarig forskningsbakgrunn i fengsels- og rettspsykiatri, sier årsakene til at partene kan fremme så vidt forskjellige syn, er at det ikke finnes objektive kriterier for hva som regnes for isolasjonsskader.

– Det finnes ingen diagnoseliste som viser at akkurat slike og slike symptomer tilsvarer isolasjonsskader. Det er en veldig relativ vurdering, sier Hartvig til NTB.

Les også:   Breivik i vitneboksen først onsdag

Han sier typiske symptomer kan være nedsatt stemningsleie, uro og søvnvansker.

– Men dette kan man jo få av mange ting, så det er vanskelig å si eksakt hvor grensen går mellom vanlig ubehag og isolasjonsskader, påpeker han.

Isolasjonsskader kan i de mest alvorlige tilfellene utløse sinnssykelige tilstander, som psykoser, og i verste fall selvmord. Ifølge flere studier er selvmordsrisikoen størst under lukket soning og varetekt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Her skal Breivik sitte under rettssaken:

«Som å lese bok under vann»

Breivik har selv beskrevet sitt ubehag ved isolasjon i brev til Kriminalomsorgsdirektoratet og Sivilombudsmannen høsten 2014.

«Etter en viss periode medfører den såkalte «isolasjonshodepinen» som oppstår, at kognitive kapasiteter blir delvis hemmet, gjennom konsentrasjonsvansker (det blir som å forsøke å lese en bok under vann – med snorkel). Ubehaget ved «isolasjonshodepinen» ødelegger innsovningsmulighetene dine og en vanlig dag vil bli begrenset gjennom den resulterende søvndepriavasjonen. Studier og tilsvarende er ikke menneskelig mulig under slike omstendigheter (...)», skriver han.

Les også:   Ila fengsel rekonstruerte Breiviks celler for at retten skulle få se

– Breivik er nok veldig opptatt av å gjøre disse symptomene så somatiske som mulig. Og det kan godt være at han er plaget av hodepine fordi han ikke har den rørefrihet han ønsker. Men i psykiatrisk sammenheng vil jeg si at symptomene han her beskriver er meget beskjedene isolasjonsskader, sier Hartvig.

Fare for skade

Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker mistet livet.

37-åringen har saksøkt staten fordi han mener den langvarige isolasjonen og kommunikasjonskontrollen han har vært underlagt under soningen, bryter med menneskerettighetene.

Les også:  Dette er Breiviks søksmål

Under den fire dager lange rettssaken skal blant annet helsepersonell vitne om Breiviks helsetilstand, og fengselsledere i Skien og Ila fengsler skal forklare seg om fengselsregimet han er underlagt.

Sivilombudsmannen konkluderte etter et tilsyn i fjor høst med at Breiviks soningsforhold utgjorde en fare for å gi ham isolasjonsskader og oppfordret til flere lempelser i soningsforholdene.

SE VIDEO: Dette hadde Breiviks advokat å si om soningsforholdene

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus