Meny

Breivik i vitneboksen først onsdag

Den sivile rettssaken om soningsforholdene til terrordømte Anders Behring Breivik starter i morgen i Skien fengsel, men allerede i dag er enkelte av rettens aktører på befaring ved Ila fengsel. Breiviks advokat Øystein Storrvik (t.v) og Mona Danielsen på tur ut fra Ila fengsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først på rettssakens andre dag får Anders Behring Breivik komme til orde med sitt syn på soningsforholdene i Skien fengsel.

Saken kan deles inn i fire hoveddeler. Første del består av partenes innledningsforedrag og vil vare hele tirsdag, første dag av rettssaken. Det er Anders Behring Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, som skal innlede først for å redegjøre for Breiviks syn og fortelle kort om hvilke beviser som vil bli framlagt.

Storrvik ønsker gjennom rettssaken å sannsynliggjøre for retten at soningsforholdene på avdeling for særlig høy sikkerhet er i strid med menneskerettighetene og har påført Breivik isolasjonsskader.

Les også: Ila fengsel rekonstruerte Breiviks celler for at retten skulle få se

Som saksøkt får staten ordet etter saksøker. Advokat Marius Emberland fra Regjeringsadvokaten har motsatt syn på sakens tema. Soningsregimet er godt innenfor menneskerettighetene, mener han.

Breiviks forklaring

Partsforklaringen – når Breivik igjen skal innta vitneboksen og fortelle hvordan han opplever soningen, rutinene og begrunnelsen for restriksjonene – skjer først onsdag. Det er satt av tre timer til den terrordømte 37-åringens forklaring, og naturligvis er det en viss spenning til om han vil holde seg til sakens tema eller om han vil forsøke å drive propagandavirksomhet fra vitneboksen.

– Jeg vil ikke foregripe hvilket budskap han vil formidle i retten. Vi har forberedt oss på helt vanlig måte og vil holde oss til soningsforholdene og det saken gjelder, sier Storrvik til NTB.

Les også: Dette er Breiviks søksmål

Åtte vitner

Den tredje hovedbolken i rettssaken er bevisførselen, som består av vitneforklaringer, befaring i høysikkerhetsavdelingen og eventuelle bilde- og dokumentbevis. Bevisførselen begynner onsdag ettermiddag.

Blant de åtte vitnene som står på planen så langt, er tre fengselsledere. De skal forklare seg delvis bak lukkede dører for å forhindre at sensitiv informasjon om fengselets sikkerhetsopplegg kommer offentligheten for øre.

I tillegg skal to fengselsleger og psykiatrispesialist Randi Rosenqvist forklare retten om de helsemessige aspektene. Retten skal også høre en rådgiver og en torturekspert.

Les også: Breivik-saken: – Menneskerettighetene kan tøyes

Jussens dag

Fredag er dagen da komplisert, internasjonal juss kommer inn for alvor. Partene skal prosedere og legge ned såkalt påstand, hvor de anmoder retten om å falle ned på en dom som er i tråd med deres argumentasjon og standpunkt.

Storrvik og Emberland vil bygge på utdrag fra rettsbøkene til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å finne praksis som kan hjelpe retten med å komme fram til en dom som er i tråd med lovens tekst og intensjon.

Saken tas opp til doms når prosedyrene er holdt og partene har fått anledning til å kommentere hverandres prosedyrer.

SE VIDEO: Her skal Breivik sitte under rettssaken

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus