Meny

Tyrkiske myndigheter: 34 døde og 125 skadd i Ankara

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias helseminister bekrefter at 34 personer er drept og 125 personer såret, av dem 19 alvorlig, i bombeangrepet i Tyrkias hovedstad Ankara søndag kveld.

Bombeangrep i Tyrkia det siste året:

  • 13. mars 2016: Minst 27 mennesker er drept og minst 75 såret i et selvmordsangrep i Ankara.
  • 17. februar 2016: Minst 28 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara.
  • 12. januar 2016: Tolv tyske turister ble drept da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul.
  • 10. oktober 2015: 102 ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.
  • 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.
  • 6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.

(Kilde: Wikipedia, NTB)

Opplysningene kommer fra helsemyndighetene i landet snaut tre timer etter angrepet der en selvmordsbomber detonerte en bil fylt med sprengstoff midt i det travle forretningsområdet Kizilay ved 19-tiden søndag kveld.

– Minst en eller to av de døde er gjerningsmennene bak angrepet, sier helseminister Mehmet Muezzinoglu i en uttalelse.

– Etter hva vi så langt har funnet, tyder det på at dette angrepet har blitt gjennomført enten av PKK eller en organisasjon knyttet til dem, sier en offentlig tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters søndag kveld.

Tyrkiske medier meldte først at eksplosjonen kom etter at en bil kolliderte med en buss, men dette er senere endret til at det var en bil som eksploderte like ved en buss på busstopp, melder den statlige kringkasteren TRT. Flere biler i nærheten skal ha tatt fyr etter detonasjonen.

Ved 19.30-tiden søndag kveld bekreftet Ankaras guvernør at det var en selvmordsbomber i en bil som sto bak eksplosjonen. Ingen hadde da tatt på seg skylden for aksjonen, selv om myndighetene mener det er PKK som står bak.

27 drept

Det ble tidlig meldt om at fem personer var blitt drept, men tallet ble raskt oppjustert til 25 døde. Kort etter meldte CNN Türk at ytterligere to personer døde av skadene på vei til sykehus og antallet døde økte til 27.

Eksplosjonen skjedde like ved den travle Kizilay-plassen, ved Güven-parken sentralt i den tyrkiske hovedstaden. Det travle shoppingområdet er også et knutepunkt for kollektivtransport. Mange bussruter har stoppesteder rundt parken og en stor metrostasjon er plassert i området.

Også skudd ble hørt etter eksplosjonen, samtidig som ambulanser rykket ut til stedet. Røyk kunne ses over parken.

Mellom to busser

Lokale medier meldte søndag kveld om at bomben ble utløst mellom to busser som sto ved siden av parken. Bilen skal ha kjørt inn i den ene av bussene bakfra.

Eksplosjonen kommer mindre enn en måned etter at en bilbombe ble utløst i Ankara sentrum og drepte 29 personer. Kurdiske militante grupper tok på seg skylden for dette angrepet.

Tyrkiske myndigheter har anklaget den kurdiske YPG-militsen i Syria for å ha utført angrepet i samarbeid med den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia. 14 personer ble siktet etter selvmordsangrepet.

President Recep Tayyip Erdogan erklærte i fjor intensivert kamp mot PKK etter at våpenhvilen mellom PKK og myndighetene brøt sammen.

Les også:  – Minst 16 drept i hotellangrep i Elfenbenskysten

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus