Meny

– Minst 16 drept i hotellangrep i Elfenbenskysten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 sivile og to spesialsoldater er drept i angrepet i en turistby i Elfenbenskysten. Seks angripere er drept, mens to fortsatt var omringet søndag kveld.

Hotellangrep i Afrika den siste tiden:

  • Minst 29 mennesker ble drept i et angrep på Splendid hotel og en kafé i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou 15. januar. Hotellet er mye brukt av FN-ansatte og utlendinger. Gruppen Al-Mourabitoun, som skal være tilknyttet al-Qaida på den arabiske halvøy (AQIM) skal ha stått bak.
  • 19 mennesker ble drept i et angrep på Radisson Blue Hotel i Malis hovedstad Bamako 20. november i fjor. Al-Mourabitoun hevdet å stå bak.
  • 40 mennesker, mange av dem utenlandske turister, ble drept i et angrep mot et strandhotell i Sousse i Tunisia 26. juni fjor. IS hevder de sto bak.
  • 1. november i fjor ble 17 mennesker drept i et angpre på Sahafi hotell i Somalias hovedstad Mogadishu, som er mye brukt av politikere og byråkrater. Al-Shabaab tok på seg ansvaret.

________

Al-Qaida i det Islamske Maghreb (AQIM):

  • Al-Qaida-gruppe i Nord-Afrika.
  • Gruppen ble etablert i 2002 med mål å styrte den algeriske regjeringen og etablere en islamsk stat.
  • Gruppen har erklært at den har som intensjon å angripe algeriske, franske og amerikanske mål.
  • Står trolig bak terrorangrepet turistbyen Grand-Bassam i Elfenbenskysten søndag 13. mars.
  • Gruppen Al-Mourabitoun, som er tilknyttet AQIM, skal ha stått bak angrepene i Burkina Faso 15. januar.

En offiser uttalte til den franske avisen Le Monde at de to slapp unna, men nå er omringet. Søndag kveld sa Al Qaida i det Islamske Mahgreb (AQIM) ifølge det amerikanske nettovervåkingsgruppa Site at de sto bak angrepet.

Elfenbenskystens president Alassane Ouattara satte søndag kveld krisestab før han ga seg i vei til Grand-Bassam, hvor angrepet skjedde.

Frankrikes president François Hollande fordømmer angrepet mot turistbyen, hvor en av de drepte var fransk, opplyser myndighetene i Paris.

– Frankrike vil hjelpe Elfenbenskysten med etterretning og logistisk støtte slik at angriperne kan spores opp. Vi vil også fortsette og intensivere samarbeidet med våre partnere i kampen mot terrorisme, sa Hollande, som beskrev drapene i det vestafrikanske landet som et «feigt angrep».

– Kvinner og barn drept

Angriperne slo til i turistbyen ved 13-tiden søndag.

Innenriksministeren i landet sier at minst tre hoteller er blitt angrepet. Sikkerhetsstyrker er sendt til byen.

Blant de drepte var det fire europeere, opplyses det. Ifølge Le Monde er ett av ofrene ett barn under fem år.

Myndighetene i landet opplyste tidligere søndag ifølge CNN at fem kvinner, fem menn og et barn var rammet av angrepet.

Ifølge Le Monde har sykehuset i Grand-Bassam mottatt 17 sårede og to drepte.

Video viser ofre

Vitner opplyser ifølge Reuters at de har sett fire angripere som skjøt mot turistene på stranda. Ifølge nyhetsbyrået viser en video tatt av et vitne syv mennesker som ligger på bakken, etter å ha blitt skutt på stranden.

– Jeg så syv døde, som jeg filmet. Det var fire angripere. Jeg var ute og svømte da det startet, og løp fra stedet, sier Dramane Kima, som viste videoen med de døde kroppene til Reuters.

Han tok også bilder av tomhylser som han tror angriperne etterlot seg.

Den franske radiokanalen RFI har snakket med Eugene Kakou, en ivoriansk journalist som var på stedet da angrepet begynte:

– Vi var i vannkanten da skytingen begynte. Folk sa først at var fyrverkeri, men jeg har vært i forsvaret, så jeg skjønte hva det var, jeg kjente igjen skuddene, det var klokka 12.45 eller 13. Jeg gikk for å gjemme meg på toalettet, så hørte jeg veldig kraftig skyting, tjue eller tretti skudd. Da jeg kom ut av toalettet, traff jeg en jente som var dekket av blod, hun sa: De drepte forloveden min, sier han.

Finlandshetter

Angriperne, som var «tungt bevæpnet og ikledd finlandshetter», åpnet ild mot gjester på hotellet L'Etoile du Sud, opplyser vitner til AFP. Hotellet er fullt av utlendinger i hetebølgen som pågår, ifølge kilden.

Utenriksdepartementets pressekontakt Rune Bjåstad sier det ikke er kommet opplysninger til dem om nordmenn som er berørt av angrepet, men VG har snakket med den norske hjelpearbeideren Richard Skretteberg som havnet midt i skytedramaet.

Skretteberg jobber for Flyktninghjelpen og satt og jobbet på en strandrestaurant da han hørte flere skudd fra stranden. Han forteller at han gjemte seg under et bord.

– Jeg holdt pusten mens jeg så rett på angriperne. De gikk og speidet og kunne snudd seg rett mot meg. Det er bare flaks at de gikk en annen vei, sier han.

Skretteberg sier de lokale jihadistmiljøene har vokst den siste tiden, og at det har vært frykt for et slikt angrep.

Les også: Flere drept og såret i eksplosjon i Ankara

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus