Meny

Skarp kritikk mot Trump etter vold på valgmøter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump får skarp kritikk både fra president Barack Obama og republikanske rivaler etter valgmøter preget av vold og uro.

Kritikerne mener Trumps retorikk nører opp under folks sinne og frustrasjon og skjerper rasemotsetninger.

Fredag ble et valgkamparrangementet i Chicago stanset da hans tilhengere og motstandere barket sammen. Flere tok i bruk knyttnevene, kastet flasker på politiet og forsøkte å storme scenen. Blant dem som protesterte, var flere fra Black Lives Matter-bevegelsen.

Trump selv sa at hendelsene ga ham ny energi, og satte kursen mot valgmøter i Ohio. Der pekte han ut demokraten Bernie Sanders' støttespillere som de ansvarlige.

– Folk ble hånet og sjikanert av disse andre menneskene, en del av dem representerte forresten Bernie, vår kommunistiske venn. Bernie burde stå opp og si stopp, stopp, til sine folk, sa Trump.

Les også: Schulz: Verken Europa eller USA vil ha Trump

Secret Service

En ny illustrasjon på den spente stemningen kom også lørdag da flere Secret Service-agenter brått styrtet til for å danne en beskyttende ring rundt Trump da han holdt sin tale på flyplassen i Dayton.

Ifølge CNN var årsaken at en demonstrant plutselig løp mot scenen. TV-bilder fra stedet viser at Trump tydelig skvetter, og at sikkerhetsfolkene raskt reagerer ved å stille seg rundt ham.

Situasjonen ble imidlertid raskt avklart, og en hoderystende Trump fortsatte talen.

Bakgrunn: Trump-arrangement i Chicago stanset av kaos

Advarsel

Etter hendelsene i Chicago rettet Hillary Clinton en skarp advarsel til Trump.

– Hvis du leker med fyrstikker, så starter du en brann du ikke har kontroll over. Det er ikke lederskap. Det er politisk ildspåsettelse, sa hun.

President Barack Obama kommenterte også hendelsene og Trumps retorikk mot immigranter og muslimer, som mange mener har økt spenningsnivået kraftig rundt Trumps valgkamp.

– Amerika er ganske så storslått som det er, sa Obama på et arrangement i Texas, med henvisning til Trumps valgkampmotto.

– Det de som driver valgkamp burde fokusere på, er hvordan vi kan gjøre landet enda bedre – ikke spydigheter hentet fra skolegården, fabrikkerte fakta, religiøs og rasemessig splid, og definitivt ikke vold mot andre borgere, sa presidenten.

Les også: Trump må ha syv av ti hvite menn for å bli president

Republikansk kritikk

Trump møter også skarp kritikk fra republikansk side.

– Glem valget et lite øyeblikk. Det er en større sak i landet vårt, og det er det som skjer når en ledende presidentkandidat går rundt og nører opp under sinne, bitterhet og frustrasjon, sa Trumps rival Marco Rubio.

Frem til nå har størstedelen av Trumps valgkamparrangementer skjedd i områder dominert av desillusjonerte hvite som utgjør en stor del av milliardærens velgermasse. I Chicago er befolkningen mer sammensatt, med 33 prosent svarte og 29 prosent med latinamerikansk bakgrunn.

Les også:

Mexicos president: Trump skader vårt forhold

Trump skaper bekymring blant utenlandske diplomater

Republikansk penis-debatt vekker sterke reaksjoner

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus