Meny

Windstad: – Jeg skal tilbake til Tsjetsjenia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalist Øystein Windstad sier han kommer til å reise tilbake til Tsjetsjenia, til tross for at han ble angrepet på sin reportasjetur til den russiske regionen.

– Det er veldig viktig å fortsette å gi en stemme til dem som bor i Tsjetsjenia, som vil ha et grunnleggende fritt og demokratisk liv. Slike folk trenger en stemme, og det tror jeg fortsatt er viktig, sa en tydelig preget Windstad da han landet på norsk jord fredag kveld.

Journalisten er kommet hjem med skader i føttene, ansiktet og munnen. Til tross for de synlige skadene er han klar på at situasjonen er verre for menneskene som bor i Tsjetsjenia og rammes av regimet der.

– Dette er et regime som torturerer og dreper folk som bare vil ha et bedre land og et verdig liv. Jeg skal tilbake, men ikke med det første. Nå skal jeg først være med familie, venner og dem jeg er glad i. Men tilbake til Tsjetsjenia, det skal jeg, konstaterer han.

Bakgrunn: Windstad: – Jeg trodde jeg skulle dø

– Skulle brennes levende

Han sier han trodde han skulle dø da minibussen han og flere andre journalister satt i sammen med medlemmer av menneskerettighetsorganisasjonen Joint Mobile Group, ble angrepet av maskerte og væpnede menn. Tankene gikk til kona Wojoud Mejalli.

– Da angrepet skjedde, forsonet jeg meg med at jeg var ferdig. Da jeg tenkte på at hun kanskje måtte være alene i Norge, fikk jeg energien tilbake, som gjorde at jeg slo tilbake. Jeg stakk av og skadet foten da jeg hoppet ut og gjemte meg i noe høyt gress, sier han.

Kort tid etterpå ble minibussen påtent. Windstad forteller at han i ettertid har fått vite at dette var grunnen til at angriperne trakk seg unna.

– Fem sekunder etter at jeg hoppet ut, kastet de en granat inn i bussen, og den sto i full fyr bare sekunder etterpå. De ropte på russisk at de skulle tenne på bussen, og sa at de som ikke kommer seg ut, må brennes levende, sier Windstad.

Les også: Ny Tid-redaktør tror journalistangrep var planlagt

Tror myndighetene sto bak

Selv tror han at han ble angrepet fordi han gjorde motstand mot mennene som angrep reisefølget med planker og køller.

Han er klar på hvem han mener sto bak onsdagens angrep, og kobler det til gjentatte angrep på organisasjonen Joint Mobile Group. Flere av organisasjonens medlemmer var også med i minibussen.

– Du kan jo se hvem som har brent menneskerettighetsorganisasjonens kontorer to ganger den siste måneden, og hvem som har sagt offentlig at alle hans motstandere skal tas livet av. Det er Ramzan Kadyrov, sier Windstad.

Kadyrov er president i delrepublikken Tsjetsjenia og er tett alliert med Russlands president Vladimir Putin.

Støtter ektemannen

Windstads kone, som selv er journalist og opprinnelig fra krigsherjede Jemen, sier at jobben ektemannen gjør, er viktigere enn noensinne.

– Det er vondt. Jeg kan ikke forklare det. Han skulle ikke ta en slik risiko, han gjør jobben sin. Det er våre verdier å si fra og dokumentere. Det er vondt, sier Mejalli når hun hører ektemannens skildringer.

Til tross for å ha fått hjem en mann med tydelige er hun klar på at Windstad må fortsette.

– Øystein er født journalist, derfor elsker jeg ham. Selvfølgelig skal han fortsette. Kunnskap er makt. Det har vi lært, og det skal vi fortsette med, sier hun.

Les også: Windstads fly lander i Norge klokken 21

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus