Meny

Malthe-Sørenssen innrømmer å ha lurt Treholt

– Jeg ønsker å si unnskyld til Stabell og Treholt (t.v.). Jeg har ført dem bak lyset og er fryktelig lei meg for skaden jeg har påført både dem og saken, sier Geir Selvik Malthe-Sørenssen etter avsløringene om at han skal ha diktet opp en fiktiv etterretningsagent. Arkivfoto: Tore Meek (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen innrømmer at han lurte Arne Treholt og advokat Harald Stabell ved å dikte opp en fiktiv etterretningsagent.

Malthe-Sørenssen og Treholt-saken:

  • 9. september 2010 publiserer journalist Geir Selvik Malthe-Sørenssen boka «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken» hvor han hevdet politiet jukset med sentrale bevis i spionsaken mot Arne Treholt i 1985.
  • Et halvt år etter, i februar 2011, konkluderte Gjenopptakelseskommisjonen at det ikke var grunnlag for å se på Treholt-saken på nytt. Malthe-Sørenssen ble beskyldt for bevisfusk, men tilbakeviste beskyldningene med stor styrke.
  • Arne Treholt og advokat Harald Stabell fortsatte arbeidet med å få spiondommen omgjort, mye motivert av arbeidet Malthe-Sørenssen hadde gjort med boka.
  • 13. februar i år ble oppsiktsvekkende telefonopptak av Malthe-Sørenssen publisert i VG. I telefonsamtalene ber Malthe-Sørenssen en tidligere straffedømt svensk familiefar (51) om å spille rollen som den fiktive etterretningsagenten «Gunnar». Svensken fikk beskjed om å kontakte Treholts advokat Harald Stabell og gi ham informasjon som kunne renvaske spiondømte Arne Treholt.
  • 8. mars vedgår Malthe-Sørensen i et intervju med Dagbladet at han lurte Treholt og Stabell. Han hevder den fiktive etterretningsagenten ble til fordi den ekte kilden ikke ville si noe.

– Jeg ønsker å si unnskyld til Stabell og Treholt. Jeg har ført dem bak lyset og er fryktelig lei meg for skaden jeg har påført både dem og saken. Er det en sak jeg har vært opptatt av i livet, så er det Treholt-saken. Jeg var så sliten og langt nede. Det førte til at jeg utviste utrolig dårlig dømmekraft , sier Malthe-Sørenssen til Dagbladet.

13. februar ble oppsiktsvekkende telefonopptak av privatetterforskeren og den tidligere journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen publisert i VG. I telefonsamtalene ber Malthe-Sørenssen en tidligere straffedømt svensk familiefar (51) om å spille rollen som den fiktive etterretningsagenten «Gunnar». Svensken fikk beskjed om å kontakte Treholts advokat Harald Stabell og gi ham informasjon som kunne renvaske spiondømte Arne Treholt.

Bakgrunn: Hevder tidligere journalist lurte Arne Treholt og hans advokat

– Stor skuffelse

– Dette er veldig skuffende. Det ligger utenfor vår fatteevne at han har kunnet gjøre dette. Han har lurt både meg og Arne Treholt trill rundt , sier Stabell til NRK.

I intervjuet med Dagbladet, som er gjort på et hemmelig sted i utlandet, påstår Malthe-Sørenssen at han virkelig hadde en kilde som kunne kaste nytt lys over Treholt-saken. Problemet var bare at denne kilden ikke var å få i tale. Ettersom han følte presset ble sterkere fra Stabell og Treholt, hevder den tidligere journalisten at han fant en fiktiv kilde for å verne den ekte.

– Jeg har alltid påstått at det har vært en kilde der, men jeg gjør en håpløs vurdering for å skjerme denne kilden. Jeg ber en tidligere kilde jeg har kjent i mange år om å spille en agent som sitter på informasjon, sier Malthe-Sørenssen.

– Troverdigheten til Malthe-Sørensen er helt på bånn. Jeg stiller nå spørsmål ved alt han har fortalt, sier Stabell om de nye opplysningene.

Les også: Malthe-Sørenssen etterforskes for bedragerier

Pengerot

Den tidligere journalisten og utrederen ble i fjor sommer siktet for korrupsjon etter at han skal ha skaffet interne politidokumenter i en sak. I november i fjor startet politiet også en etterforskning mot ham for å ha forfalsket dokumenter.

En privatperson har også anmeldt ham for bedrageri av det politiet har omtalt som et «betydelig beløp».

Etter opprullingen av saken er det blitt kjent at Malthe-Sørenssen lånte mange penger fra både oppdragsgivere, advokater og klienter. Pengene er tilsynelatende for det meste betalt tilbake.

Politiet i Oslo har uttalt at de vet hvor i utlandet Malthe-Sørenssen befinner seg, og at de vil avhøre ham.

Les også: Spesialenheten etterforsker mulige politilekkasjer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus