Breivik-saken kan ende i Strasbourg

Tirsdag om en uke starter rettssaken Breivik har anlagt mot staten. Dersom Anders Behring Breivik ikke når fram i det norske rettsvesenet med sitt søksmål mot staten, kan saken ende opp i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Tirsdag om en uke starter rettssaken Breivik har anlagt mot staten. Dersom Anders Behring Breivik ikke når fram i det norske rettsvesenet med sitt søksmål mot staten, kan saken ende opp i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Advokat Øystein Storrvik har regelmessige møter med Anders Behring Breivik i Skien fengsel, men vil ikke si noe om hvilken tilstand hans klient er i. Tirsdag om en uke starter rettssaken Breivik har anlagt mot staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det blir vanskelig for meg å si noe om hans tilstand. Hvordan han framstår fysisk, får man se selv når saken starter. Vi har gjort det gjeldende at han har isolasjonsskader, som har ført til at han har avbrutt studiene sine, sier Storrvik, som senest møtte Breivik mandag.

Helsepersonell vurderer derimot at Breivik ikke har fått isolasjonsskader, ifølge NRK. I en rapport kanalen har fått tilgang til, beskrives det at han i perioder har vist tegn til ustabilitet og hatt avvikende oppførsel, men det er ikke noen grunnleggende endring i hans mentale helse.

– Dette er nettopp de forhold som vi vil komme tilbake til under selve rettssaken. Jeg stusser over hvordan og hvorfor dette har tilflytt NRK nå, sier Marius Emberland hos Regjeringsadvokaten til NTB. Han ønsker ikke å kommentere spørsmålet nærmere.

Les også: – Ingen tegn til isolasjonsskader hos Breivik

Til Strasbourg

Dersom Anders Behring Breivik ikke når fram i det norske rettsvesenet med sitt søksmål mot staten, vil Storrvik vurdere å bringe saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Det ligger i kortene i en slik sak at det vil være aktuelt å gå videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Systemet er slik at for å gå til Strasbourg, må man gjennom det nasjonale rettsapparatet først, sier Storrvik til NTB.

Breivik har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene hans bryter med menneskerettighetene. Storrvik sier han vil vise til et stort antall andre saker fra Menneskerettighetsdomstolen i saken.

– Det er vanskelig å finne sammenlignbare tilfeller, for dette er en ganske spesiell sak. Så det vil bli vist til store mengder rettspraksis, der vi må hente momenter fra ulike saker, sier advokaten.

Les også: Pressen vil ha ny vurdering av lukkede dører i Breivik-saken

Avsluttet studiene

Når rettssaken starter i gymsalen i Skien fengsel tirsdag neste uke, er det første gang offentligheten får se Breivik siden 22. juli-rettssaken i 2012.

Siden han ble fengslet, har Breivik kun fått besøk bak glassvegg. Ifølge Storrvik dreier dette seg om et besøk av hans mor før hun døde, besøk av en forsker og regelmessige besøk av det advokaten kaller en profesjonell aktør.

– Det blir en diskusjon om hvorvidt det skyldes ham at det har blitt så få besøk, eller om det har vært et for strengt regime. Det vil bli et kjernespørsmål i saken. Jeg fokuserer på utfallet, som er at det kun er disse som har vært der, sier Storrvik.

I tillegg ønsker Breivik å omgås andre innsatte i fengselet, noe advokaten hans mener må la seg gjøre uten at det trenger å innebære noen sikkerhetsrisiko.

– Det er heller ikke slik i et fengsel at innsatte velger hvem de skal omgås. Det er det ledelsen som bestemmer. Så det er egentlig irrelevant om medinnsatte ønsker å omgås ham eller ikke, mener han.

Les også: Staten mener Breivik prøver å bygge terrornettverk

Stor interesse

Før rettssaken har 37 medier fra inn- og utland søkt om over 100 akkrediteringer til rettssaken. I gymsalen er det bare plass til 40 av dem, mens andre får følge saken direkte fra Oslo tingrett.

– Det er veldig stor internasjonal interesse for saken. Det har vi selvfølgelig snakket om, og han har gjort seg tanker om det, men det er ikke naturlig for meg å gjengi hva han har sagt om det, sier Storrvik.

– Vi prøver å forberede saken på en så vanlig måte som mulig. Vi er regelmessig hos ham i fengselet, som i forberedelsene til en hvilken som helst sak, forklarer han.

Personvernpolicy