– Ingen tegn til isolasjonsskader hos Breivik

Breivik har vært underlagt det strengeste soningsregimet mens han har sittet fengslet på Ila og i Skien fengsel Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Breivik har vært underlagt det strengeste soningsregimet mens han har sittet fengslet på Ila og i Skien fengsel Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Til tross for avvikende oppførsel og tydelige tegn på ustabilitet, mener helsepersonell at Anders Behring Breivik ikke har fått isolasjonsskader, etter det NRK erfarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Breivik var lenge den eneste innsatte på avdelingen for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel. I september i fjor skal han ifølge NRK ha blitt tydelig ustabil. Episodene skal ha blitt utløst av at massedrapsmannen fikk beskjed om at det ville komme en ny innsatt på samme avdeling.

Breivik ville aldri komme til å møte den andre innsatte ansikt til ansikt, men han reagerte sterkt og truet med sultestreik da han fikk vite at han ville miste fri tilgang til en av sine tre celler, ifølge informasjon som NRK har fått tilgang til.

Ansatte observerte klare tegn på svikt av kognitive ferdigheter, og han så forvirret ut. I en toukersperiode gikk han hvileløst rundt og fikk ikke gjort noen av tingene han vanligvis gjør.

Les også: Pressen vil ha ny vurdering av lukkede dører i Breivik-saken

– Truet ansatte

Ansatte har beskrevet Breiviks oppførsel i fengselet som eksemplarisk, men før jul oppsto det nok en endring. Breivik skal ha kommet med flere trusler om ulike aksjoner, blant annet trusler om sivil ulydighet rettet mot ansatte.

Det var ikke snakk om direkte voldelige aksjoner, man angivelig detaljerte beskrivelser om bråk og hærverk han ville gjennomføre og utagering mens han gikk mellom cellene.

Breivik har siden han ble pågrepet i 2011 vært underlagt landets strengeste soningsregime. Hans advokat Øystein Storrvik hevder den strenge soningen har påført klienten isolasjonsskader, og varsler at temaet vil stå sentralt under den kommende rettssaken mot staten.

Helsepersonell som har vurdert Breivik over tid i fengslet, mener ifølge NRK at han ikke har tatt skade av soningsforholdene. De påpeker at han i perioder har vist tegn til ustabilitet og hatt avvikende oppførsel, men det er ikke noen grunnleggende endring i hans mentale helse.

Les også: Staten mener Breivik prøver å bygge terrornettverk

Vitner om soning

Breivik har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene er i strid med menneskerettighetene. Han mener soningsregimet han er underlagt, ødelegger ham og utsetter ham for nedverdigende behandling. Han mener videre at hans rett til privatliv ikke respekteres i fengselet.

Alt er så langt blitt avvist av Regjeringsadvokaten, som skal møte ham i retten. Saken starter neste uke inne i gymsalen i Skien fengsel i stedet for i Oslo tinghus, hvor den ellers ville ha gått.

En lang rekke vitner skal forklare seg om Breiviks soningsforhold når saken starter. Både ledelse og medisinske ansvarlige i de to fengslene skal vitne, det samme vil spesialrådgiver ved forvaringsavdelingen på Ila, psykiatrispesialist Randi Rosenqvist, og en representant for Sivilombudsmannen.

Les også: Staten får medhold i lukkede dører under befaringene i Breivik-saken

Lukkede dører?

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening ba mandag Oslo tingrett om å vurdere på nytt om det er nødvendig å lukke dørene under deler av rettssaken.

Onsdag sa Oslo tingrett at pressen ikke får være til stede under befaringene på høyrisikoavdelingene i Ila og Skien fengsler. Pressen kan ikke anke avgjørelser om lukkede dører i rettspleien. De to presseorganisasjonene sendte derfor i helgen et brev til Oslo tingrett der de ber retten vurdere saken på nytt.

Blant annet foreslår organisasjonene en såkalt pool-ordning, der én journalist eller fotograf får bli med på befaringen på vegne av resten av pressen.

– Slik vi ser det, er befaringen av særlig allmenn interesse, ettersom de konkrete soningsforholdene, slik vi oppfatter det, er kjernen av selve søksmålet, heter det i brevet.

Les også: Gymsalen i Skien fengsel blir Norges sikreste rettssal

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy