Anken etter Øyer-drapet avvist

Drapssiktede Kim Andreas Kristiansen (24) må sone 17 år i fengsel for drapet på sin stefar. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Drapssiktede Kim Andreas Kristiansen (24) må sone 17 år i fengsel for drapet på sin stefar. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Høyesterett har avvist anken i Øyer-drapssaken. Straffen på 17 års fengsel for Kim Andreas Kristiansen blir dermed stående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyer-drapet:

 • Forbrente likrester etter Bjarte Hansen (58) ble funnet i et bål ved en turvei ved Hafjell i Øyer i Oppland torsdag 14. august.
 • Politiet etterlyste og siktet hans stesønn Kim Andreas Kristiansen (24) for drap. De to hadde delt bolig i et hus ved E6 nord for Lillehammer.
 • Spor av blod i bilen til en 21 år gammel venn av stesønnen førte til at 21-åringen ble siktet for falsk forklaring og medvirkning til drap.
 • Mandag 25. august meldte Kristiansen seg for politiet i Rotterdam.
 • Fredag 27. mars ble han tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, for likskjending og for å ha truet kameraten til å hjelpe seg. Strafferammen er 21 års fengsel.
 • To rettspsykiatrisk sakkyndige mener Kristiansen ikke var utilregnelig da drapet skjedde.
 • Rettssaken startet torsdag 9. april i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Kristiansen erklærte straffskyld på alle punkter.
 • 16. april la aktor Iris Storås ned påstand om 18 års fengsel.
 • Onsdag 6. mai ble Kristiansen dømt til 17 års fengsel i Sør-Gudbrandsdal tingrett
 • 21. desember forkastet Eidsivating lagmannsrett anken forkastet. Anken ble så sendt videre til Høyesterett.
 • Mandag 7. mars 2016 ble Kristiansens anke til Høyesterett etter dommen på 17 års fengsel avvist.

– Ankeutvalget i Høyesterett er et meget trangt nåløye, og vi slapp dessverre ikke inn gjennom det. Det er ikke mer å gjøre med det, sier Kristiansens forsvarer, advokat John Christian Elden, til Lillehammer Byavis , ifølge Gudbrandsdølen Dagningen.

Kristiansen anket over straffeutmålingen. Da saken ble behandlet i Eidsivating lagmannsrett, argumenterte Elden for at straffen på 17 års fengsel som Kristiansen fikk for å ha drept stefaren sin, var alt for streng. Advokat John Christian Elden mente det holdt med ni års fengsel.

Psykisk vold og krenkelser

Elden sa i retten i midten av desember at et drap isolert sett gir elleve års fengsel, og at de formildende og skjerpende omstendighetene i denne saken nuller hverandre ut. Forsvareren la til grunn at Kristiansen ble utsatt for psykisk vold og gjentatte krenkelser av sin stefar gjennom oppveksten.

– Jeg var livredd den mannen helt til dagen han døde, sa Kristiansen i retten i desember i fjor.

– En ren henrettelse

Aktor, statsadvokat Iren Johnsen Dahl, påpekte på sin side at handlingen til Kristiansen fremsto som en ren henrettelse, som ble enda mer brutal grunnet den påfølgende lemlestingen av liket.

Ettersom lagmannsretten forkastet anken, ble saken sendt videre til Høyesterett, som nå har avvist anken. Dermed blir straffen på 17 års fengsel for drapet på stefaren i Øyer i Oppland i fjor stående.

Kim Andreas Kristiansen er dømt for å ha drept sin stefar og deretter partert ham og satt fyr på liket 14. august i fjor.

Bakgrunn: Ber om lavere straff for drap og partering av stefar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus