Voldtektssiktet tenåring blir ikke fengslet

Kari-Janne Lid, fungerende seksjonsleder for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, opplyste torsdag at politiet har siktet tre tenåringsgutter for flere voldtekter av mindreårige jenter. Guttene har ifølge politiet filmet seksuelle handlinger og delt opptakene i sosiale medier.
Kari-Janne Lid, fungerende seksjonsleder for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, opplyste torsdag at politiet har siktet tre tenåringsgutter for flere voldtekter av mindreårige jenter. Guttene har ifølge politiet filmet seksuelle handlinger og delt opptakene i sosiale medier. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet fikk ikke medhold i to ukers fengsling med brev- og besøksforbud for en 19 år gammel mann som er siktet for voldtekter av mindreårige jenter i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenåringen ble fremstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører fredag, skriver NRK.

Han er en av tre tenåringsgutter som er siktet for fem voldtekter av mindreårige jenter. De tre ble pågrepet i en større aksjon tirsdag, etter at Oslo politidistrikt over lengre tid har etterforsket flere anmeldte voldtekter tilknyttet et ungdomsmiljø i Oslo. Politiet mener guttene har filmet seksuelle handlinger med mindreårige jenter og delt opptakene i sosiale medier.

Alle tre nekter straffskyld.

Anket på stedet

To er allerede løslatt, men den tredje ble holdt tilbake fordi politiet har behov for å avklare noen opplysninger. De er fortsatt siktet.

Aktor fikk ikke medhold i fredagens fengslingsmøte fordi retten mener faren for bevisforspillelse ikke er tilstrekkelig. Aktor anket rettens avgjørelse på stedet. Tenåringen blir sittende fengslet til anken er behandlet av lagmannsretten neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for forholdene som er omtalt i siktelsen. Retten har lagt særlig vekt på de fornærmedes forklaringer, sa tingrettsdommer Kim Heger da han leste opp kjennelsen i Oslo tingrett, ifølge VG.

Bekymringsfull ungdomskultur

Avisen skriver at tenåringene kommer fra ressurssterke hjem på Oslos vestkant, og at de har blitt avbildet på sosiale medier med champagneflasker og store fester. Leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid, kaller ungdomsmiljøet en bekymringsfull seksualisert ungdomskultur.

– Det politiet har fått kjennskap til, er at man er i et miljø der man stilltiende aksepterer seksuelle overgrep. Ingen tør å si ifra fordi man frykter utfrysing, sier politiadvokat Rita Parnas ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo til NRK.

De fornærmede jentene i saken var ifølge politiet mindreårige da noen av voldtektene skal ha skjedd, skriver Aftenposten. Jentene er omtrent på samme alder som de siktede.